Hlavní obsah

V Brně byla dokončena památková obnova Vily Löw-Beer

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sklonku roku 2014 byla dokončena rekonstrukce Vily Löw-Beer v Brně. V úterý 6. ledna předal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek symbolický klíč od vily řediteli Muzea Brněnska Antonínu Rečkovi.

Foto: Petra Svobodová

Zahradní průčelí vily

Článek

Secesní Löw-Beerova vila prošla v letech 2013 až 2014 památkovou obnovou. Při příležitosti jejího dokončení došlo ke slavnostnímu předání symbolického klíče od vily jejímu uživateli – Muzeu Brněnska.    

Vilu postavenou v roce 1903 pro průmyslníka Moritze Fuhrmanna v roce 1913 koupil i s rozsáhlým pozemkem jiný významný brněnský podnikatel, Alfred Löw-Beer. Alfred na konci 20. let 20. století věnoval horní část pozemku své dceři Gretě, která si na něm s manželem Fritzem Tugendhatem nechala postavit rodinný dům – dnes světoznámou vilu Tugendhat.

Vila rodičů Grety Tugendhat byla po roce 1945 znárodněna a posléze sloužila až do roku 2012 jako Domov mládeže. V roce 2001 přešla do majetku Jihomoravského kraje, který nechal zpracovat projekt na její obnovu. Rekonstrukce vily včetně zahrady stála dosud 50 miliónů Kč. V roce 2014 byla rekonstruována rovněž celnice - zahradní domek v areálu vily, jejíž obnova stála 11,5 miliónu. Kč. Nositelem projektu obnovy celnice bylo Muzeum Brněnska, příspěvková organizace.  

V 1. pololetí letošního roku bude v rekonstruované vile instalována muzejní expozice nazvaná Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. Věnuje se stavebnímu rozvoji Brna na konci 19. století, textilnímu, respektive vlnařskému průmyslu, životnímu stylu měšťanstva na přelomu 19. a 20. století, rodinným vazbám a podnikatelským, společenským a mecenášským aktivitám rodu Löw-Beerů. Dále tvůrcům podoby „Brna funkcionalistického“ a v neposlední řadě vile Tugendhat – jejímu architektu Ludwigu Miesovi van der Rohe, samotné architektuře vily a její vzorové památkové obnově.

Textovou část expozice doplní množství obrazových, mapových a plánových dokumentů. Další podklady v digitální podobě budou návštěvníkům z řad odborné i laické veřejnosti k dispozici v knihovně. Základ fondu knihovny tvoří pozůstalost brněnského architekta Františka Kalivody, přítele Grety Tugendhat.  

V celnici - zahradním domku budou probíhat krátkodobé výstavy. V roce 2015 se uskuteční výstavy věnované brněnským stopám Löw-Beerů, památkám zapsaných na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v České republice a slavným vilám Jihomoravského kraje. Expozici a výstavu doplní během roku množství kulturních programů, např. koncerty, přednášky či akce pro děti.  

Celnici a areál zahrady si budou návštěvníci moci prohlédnout již od dubna. Na otevření vily s nainstalovanou expozicí si počkají do léta 2015.

Vila Löw-Beer je nejmladší pobočkou Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě a Památník Mohyla míru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám