Hlavní obsah

V Branné se chystá jarmark a otevření Stezky pod Ptačí planinou

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní produkty označené regionálními značkami budou k mání na jednom místě v sobotu 5. července v Branné v Jeseníkách. Uskuteční se zde jarmark značky JESENÍKY originální produkt® spojený s 5. narozeninami Relax centra Kolštejn, které má certifikát na vlastní pivo Bran i jako originální služba.

Foto: Bára Haušková

Branná patří mezi nejfotogeničtější obce Jeseníků. Počátkem prázdnin láká na prezentaci originálních jesenických produktů.

Článek

„Jarmark se uskuteční v rámci projektu spolupráce dalších místních akčních skupin (MAS), a to Moravská cesta a slovenská Zlatá cesta,“ uvedla koordinátorka značení služeb a zážitků v Jeseníkách Hana Olejníková z MAS Horní Pomoraví. Tato organizace zavádí v Jeseníkách značku od roku 2010.

Branenský jarmark nebude jen o prodeji, ale také o nových aktivitách v malé horské obci, která láká turisty svou fotogeničností a duchem místa. „Pokřtíme obnovenou Stezku pod Ptačí planinou, která získá pět nových turistických informačních tabulí. Na nich se návštěvníci dozvědí netradiční fakta o historii pivovarnictví, o lokálním místopise, fauně a flóře a Mariánském prameni a tradici zdejší Mariánské pouti,“ uvedl Tomáš Drápal, iniciátor obnovení někdejšího německého pěšího okruhu.

Celý program odstartuje v 13.30 předáváním certifikátů nově označeným produktům, službám i zážitkům v Jeseníkách. V prvním kole letošní certifikace požádalo o značku rekordních 14 zájemců. Nově tak ponese značku jesenického zvonku například uzené maso, dřevěné hračky, medy a včelí produkty, vlněné výrobky, pramenitá voda s vyrovnaným pH, pečivo, sýry papírové a textilní produkty s Rychlebskou zvířenou.

Součástí akce bude i zahájení gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Chuť Jeseníků je exkluzivním projektem nejlepších gastronomických zařízení v horách pod Pradědem. Tradiční jesenické pokrmy se v letošním roce budou podávat v sedmi restauracích po celých Jeseníkách.

Náměstí v Branné zaplní i řada účinkujících, mimo jiné sbor Lobník, Bratrušovské seniorky či Nezávislý divadelní soubor Staré Město. Milovníci historie se mohou těšit na přednášku historika Drahomíra Polácha o dějinách pivovarnictví v Branné. I děti si během odpoledne přijdou na své. Čeká je divadelní představení loutkového souboru Klubíčko ze Zábřehu a pohádkový les.

Místní výrobky budou k mání na jarmarku od 13.30 do 17 hodin. Projekt spolupráce nese název Cílem společného snažení je rozvoj regionálního značení. Jeho cílem je zavedení značení služeb pro značku Regionální produkt HONT® a HANÁ regionální produkt®. Celkem nyní po devátém kole certifikace nese značku JESENÍKY originální produkt®  62 výrobků nebo skupiny produktů, 18 stravovacích a ubytovacích služeb a 7 zážitků.

Reklama

Výběr článků

Načítám