Hlavní obsah

V bohumínských třídách přibyly další rekuperační jednotky

Novinky, Lucie Balcarová

Žáci ze ZŠ Beneše v centru Bohumína mají ve třídách nově další výměníky vzduchu. K loni nainstalovaným čtyřem rekuperačním jednotkám jich letos přibylo rovnou pět. Přístroje zajišťují dětem i učitelům komfortní větrání bez nutnosti otevírat okna. Město přišly na jeden milión korun.

Foto: Pavel Čempěl

Rekuperační jednotky na řízenou výměnu vzduchu vypadají trochu jako větší lednice.

Článek

„Naše škola se nachází na rušné ulici, takže větrání nikdy nebylo úplně optimální. Hluk z projíždějících aut nás rušil při výuce a bez větrání bylo zase jak pro děti, tak i pro učitele náročné udržet ve vydýchaném prostředí pozornost. To se ale razantně změnilo po tom, co máme ve třídách výměníky vzduchu,“ uvedla ředitelka školy Barbora Bolcarovičová.

Pilotní projekt odstartoval ve škole vloni v únoru, když město nechalo do tříd nainstalovat čtyři speciální přístroje, které filtrují vzduch a dokáží zachytit i škodlivé látky včetně prachových částic. Řízené větrání probíhá s pomocí výkonných filtrů a zajišťuje tak ve školních třídách čisté vnitřní klima. Dalších pět jednotek proto dokoupila radnice do školy i letos a nechala je o jarních prázdninách nainstalovat. A děti i kantoři jsou s nimi maximálně spokojení.

„Teď je to ve třídě mnohem lepší. Dříve tu bylo hned vydýcháno, a když se otevřelo okno, tak nás rušila projíždějící auta, a to nebylo při učení zrovna nejpříjemnější,“ řekl desetiletý Nicolas. Jeho slova potvrzuje i učitelka Jana Sitková: „Děti jsou teď čilejší, veselejší a méně unavené. A navíc nás už při výuce neruší hluk z ulice.“

Letos v létě proto radnice plánuje nainstalovat dalších šest jednotek do základní školy v Bezručově ulici. „Fungování výměníků vzduchu se nám maximálně osvědčilo, mají jednoznačně pozitivní vliv na zdraví a výuku dětí. Proto jsme jimi vybavili i zbývající třídy Benešovy školy a momentálně jich tady funguje hned devět. A protože jsme vloni ušetřili poměrně dost peněz, zastupitelé schválili i navýšení rozpočtu na instalaci těchto přístrojů do všech tříd základní školy v Bezručově ulici. Ta se nachází kvůli blízkosti místních železáren také na poměrně hlučném místě,“ sdělil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Dodal, že na rekuperační jednotky jsou v rozpočtu vyčleněny přes dva milióny korun. Spolu s ozdravnými pobyty a kotlíkovými dotacemi jde o další krok Bohumína v boji se znečištěným ovzduším.

Účinnost speciálních výměníků vzduchu je až 90 procent. V zimě je výhodou minimální únik tepla způsobené klasickým větráním. V létě stroje částečně umí chladit. Dalším efektem je regulace množství oxidu uhličitého. Čím více ho je, tím dříve se u lidí v místnosti dostavuje únava. Jeho množství reguluje automatické čidlo. Na jednoho žáka je zapotřebí vyměnit 20 až 30 metrů krychlových vzduchu za hodinu. Automatický režim si mohou učitelé sami upravit s pomocí ovladače.

Přístroje jsou v provozu nepřetržitě. Zatímco v noci jedou na nejnižší otáčky, tak po příchodu žáků a s tím, jak začínají vydýchávat vzduch, se jejich výkon zvyšuje. „Jednotky jsou nesmírně tiché. Až do sedmdesáti procent výkonu nejsou vůbec slyšet a člověk si na ně musí sáhnout, aby se ujistil, že jsou v chodu,“ sdělil Petr Martinák z firmy Intoza, která se zabývá vzduchotechnikou. Filtry se v nich musí měnit čtyřikrát za rok. Jejich provoz vyjde ročně na několik tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám