Hlavní obsah

V Bohumíně začal jarní úklid, očista potrvá do poloviny května

Novinky, Lucie Balcarová

Více lidí v reflexních vestách s dvoukoláky a košťaty v ulicích, fronty na myčce aut, přípravy na blokové čištění ulic a start svozu bioodpadu. Tak vypadá příchod jara v Bohumíně z pohledu technických služeb. Očista města po zimě potrvá až do poloviny května.

Foto: BM servis

Odloženou sedačku u kontejnerů v Čáslavské ulici v centru Bohumína musely nakonec odklidit technické služby.

Článek

Konec března a především duben představují pro BM servis jarní úklid na plné obrátky.  S údržbou ulic, které po zimě dostaly zabrat, začaly městské služby hned po roztání posledních kupek sněhu. Zatím jen ručně. Starají se o ni veřejně prospěšní pracovníci.

„Strojní čištění začne s ohledem na počasí nejdříve po prvním jarním dni, stejně jako využití vysavače psích exkrementů,“ vysvětlil ředitel BM servisu Marek Pieklo. Jak dodal, technici počítají i s využitím nového zametače z loňského roku. Blokové čištění je naplánováno od 26. března do 14. května. Až na jednu výjimku bude probíhat vždy v pondělí.

Systematické strojní čištění mají technické služby v plánu, až se oteplí, tedy přibližně na konci března. „Tento týden už ale díky teplému počasí do ulic vyrazil zametací vůz v předstihu, aby projel ta nejvíce frekventovaná místa v centru Bohumína a odstranil největší nánosy posypu. Dnes se například zaměří na cyklostezky a vyčistí úsek od Starého Bohumína k Antošovické lávce a ve Vrbici na protipovodňové hrázi,“ doplnil Pieklo s tím, že naopak cyklostezku z centra do Šunychlu čistí ručně veřejně prospěšní pracovníci.

Nejhorší situace je po zimě u kontejnerových stání. „Někteří neukáznění lidé si zvykli na to, že u popelnic odloží velkokapacitní odpad, a my to nakonec uklidíme. Je to boj s větrnými mlýny, bohužel ne všichni se chovají zodpovědně a využívají sběrné dvory. Máme vytipované lokality, na které se zaměřujeme a snažíme se je řešit. Musíme ve speciálním režimu tato místa objet a posbírat vše, co zůstalo pohozeno u sběrných nádob,“ konstatoval Pieklo.

Na boj proti černým skládkám u kontejnerů se letos opět zaměří i strážníci a asistenti prevence kriminality. „Po zimě si více všímáme kontejnerových stání, kdy se lidé častěji zbavují nepotřebných věcí a místo do sběrného dvora je odkládají u popelnic. Většinou jsme schopni majitele vyhozených předmětů vystopovat a za založení černé skládky je nemine tučná pokuta,“ uvedl šéf bohumínských strážníků Karel Vach. Dodal, že vloni strážníci pokutovali přes 40 zakladatelů černých skládek a letos už lapili dalších sedm těchto hříšníků.

Po zimní pauze odstartuje také svoz bioodpoadu. Vývozy hnědých nádob budou probíhat od 5. dubna do 31. listopadu. Dohromady je v plánu 18 svozů ve čtrnáctidenním intervalu. Svozy se uskuteční vždy v sudých týdnech, ve čtvrtek ve Starém Bohumíně, Novém Bohumíně, Šunychlu, Pudlově a Vrbici, v pátek pak ve Skřečoni, Nové Vsi a Záblatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám