Hlavní obsah

V Bohumíně rozšiřují extrémně úzkou ulici k mateřské škole

Novinky, Lucie Balcarová

Problematická a extrémně úzká ulice Na Pískách v bohumínské městské části Záblatí, v níž sídlí mateřská škola, se rozšiřuje, a to o rovný metr. Projekt myslí i na pěší.

Foto: Lucie Kolková

Příkrý svah podél nového chodníku zpevní opěrná zeď.

Článek

Spolu s rozšířením komunikace v těchto místech přibyde i jeden a půl metru široký a necelých 200 metrů dlouhý nový chodník, který děti i jejich rodiče dovede bezpečně ke školce. Práce potrvají až do konce srpna a přijdou na 2,2 miliónu korun.

„Rozšířením cesty se zlepší zdejší dopravní situace. V nepřehledné zatáčce totiž hrozil střet vozidel a složitě se zde dostávali i hasiči. Díky projektu opravíme i kanalizaci,  která byla v minulosti položena velmi plytce. Zároveň se podařilo vyřešit problematická místa s odváděním dešťových vod. Do mateřinky docházejí na obědy děti z místní základní školy. Po prázdninách už půjdou bezpečně po novém chodníku,” prozradil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Rozšíření ulice se týká úseku od místní restaurace Pod Kaštany až k mateřince. Část nového chodníku vznikne v prudkém svahu u zatáčky. Svah tady proto zpevní nová opěrná zeď. Součástí stavebních prací bude i odvodnění cesty a chodníku. Samotná stavba přijde město na 2,2 miliónu. Rozšíření vozovky si vyžádá i přeložky sítí nebo úpravu místní kanalizace. 

Před začátkem stavby pozvali zástupci města na schůzku zdejší obyvatele, aby jim objasnili rozsah prací a související omezení. Ta se týkají především dopravy. Po dobu stavby zde bude provoz řídit semafor.

„Je to jediná přístupová cesta do lokality, navíc velmi úzká. Místní se proto musí obrnit trpělivostí a až do srpna počítat s dopravními komplikacemi. Může dojít i na úplné uzavírky, ale budou pouze krátkodobé. S delší uzavírkou musí řidiči počítat při závěrečné pokládce asfaltu. Chceme ji zrealizovat o víkendu, kdy nebude v provozu mateřská škola a je menší dopravní ruch,“ upřesnila Lenka Jochimová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Pokud bude některý motorista přece jen nucen v době uzávěry vyjet, lze využít objízdnou trasu po polní cestě mezi vodní plochou Nový stav a Záblatským rybníkem. Jde sice o nouzové řešení, ale vloni ji cestáři zpevnili recyklátem, a tak je průjezdná až na Rybničnou ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám