Hlavní obsah

V Bohumíně demolují poslední problematický dům, na jeho místě vzniknou stavební parcely

Novinky, Lucie Balcarová

Osud posledního zchátralého cihlového domu v ulici Petra Cingra v Bohumíně je zpečetěn. Do ulice už vjela demoliční technika. V příštím týdnu po něm zůstane jen hromada cihel. Radnice za jeho odstranění zaplatí necelý jeden milion korun. Do dvou let na jeho místě začnou vyrůstat nové rodinné domy.

Foto: Lucie Balcarová

Do dvou let vzniknou v místech vybydleného domu stavební parcely.

Článek

Ještě před devíti lety stálo v lokalitě sedm domů z červených neomítaných cihel pro Bohumín tak typických. Dohromady v nich bylo asi sto bytů čtvrté kategorie. Bývalou dělnickou kolonii však postupně vybydleli a zdevastovali původní nájemníci. Šest domů proto radnice postupně zbourala, a to v rámci svého programu Nulové tolerance. Jejich rekonstrukce by byla příliš nákladná. Ten poslední přišel na řadu letos. Mezitím město dokončilo projekt na proměnu celé lokality.

„Chceme, aby se z ulice Petra Cingra stala opět dobrá adresa. Po zdemolovaných domech a také na zelené louce by mělo vzniknout 39 nových zasíťovaných stavebních parcel. S jejich realizací začneme už příští rok, kdy se pustíme do výstavby dešťové kanalizace. Spolu s ní musí vzniknout i retenční nádrž a čerpací stanice. Budoucí stavební pozemky tak odvodníme. Pak je rozparcelujeme a zasíťujeme. Pro stavbu rodinných domků by tak mohly být k dispozici už za dva roky,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Město si na proměnu lokality nechalo vypracovat studii. Ta počítá s parcelami o velikosti maximálně tisíc metrů čtverečních. Mezi budoucími rodinnými domy zůstane prostor pro malý parčík s atrakcemi, který propojí stávající zástavbu rodinných domků s těmi novými. Zároveň se pro něj využije i zdejší vodní plocha.

„Až bude vše připraveno, nabídneme pozemky k prodeji v licitaci podobně jako v městské části Záblatí ve Slunečné či Sokolské ulici. O tento druh bydlení je mezi lidmi stále větší zájem. Proto usilovně hledáme a pracujeme na přípravě dalších lokalit v Bohumíně, které by byly pro výstavbu rodinných domků vhodné,“ dodal Vícha.

Bohumínští radní už třináct let postupně proměňují problémové lokality na místa s dobrou adresou. „Náš program Nulové tolerance odstartovala koupě bývalého hotelového domu. Tehdy se z něj odmítali vystěhovat nepřizpůsobiví nájemníci. Soudní spory trvaly roky a i přes kritiku nevládních organizací město nakonec vyhrálo. Dům jsme za 83 milionů opravili a 86 moderních bytů nabídli k bydlení mladým i seniorům,“ připomněl Vícha.

Všechny městské problémové a sociálně vyloučené lokality tak z Bohumína postupně zmizely. Město postupovalo podle dlouhodobého plánu. Volné městské byty v nich už neobsazovalo a jakmile byl dům prázdný, pustilo se buď do rekonstrukce, nebo demolice. Od roku 2006 tak město v pěti problémových lokalitách odstranilo osmnáct vybydlených domů a tři zrekonstruovalo. Teď k nim přibude poslední devatenáctý. Boj s tímto vleklým problémem však nekončí. Situaci městu komplikují soukromé ubytovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám