Hlavní obsah

V blanenském zámku podlehli časoprostoru

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň na chvíli si můžete vyzkoušet putování časem v muzeu zámku Blansko. V Archeologické místnosti určené především dětem je od pondělí 20. února k dispozici řada interaktivních příležitostí. Můžete prolézat jeskyní, zahrát si na archeology, poznat osobnosti města.

Foto: Muzeum Blansko

V Archeologické místnosti

Článek

„V muzeu chybělo zázemí pro rodiny s dětmi a pro vzdělávací programy, proto jsme se už v roce 2015 rozhodli zpracovat myšlenku a takové prostory vytvořit,” uvedla Pavlína Komínková, ředitelka muzea.

Využité jsou prostory přízemí zámku, kde byla původně umístěná část expozice nejstarších hutí.

Hravostí k poznání

V Archeologické místnosti se seznámíte s různými historickými obdobími, od pravěkých lovců až po 19. století. Největším tahákem je archeologické pískoviště. Děti v něm hledají staré předměty, na časové spirále je zařadí do správného období a po zadání kódu otevřou skříňku s předmětem ve stavu, v jakém ho lidé používali.

Jedna ze skříněk je umístěna v jeskynní prolézačce, kde děti najdou oštěpy s kostěnými harpunami, které používali magdalénští lovci. Je zde také hutnická pec s funkčním měchem, materiálem a nástroji pro hutníky. 

Do místností budou postupně přibývat další zábavné prvky, muzeum chystá  dřevěnou hru s názvem Lov sobů, nebo hru, kde si děti vyzkouší práci s litinou a formami. V budoucnu by měla být v místnosti také interaktivní dotyková obrazovka s tematickými hrami a informacemi o muzeu. Do prostoru mezi místnostmi je připravená virtuální převlékárna, kde si budou návštěvníci moci vyzkoušet oděvy lovců i aristokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám