Hlavní obsah

V Benešově nad Ploučnicí upálili čarodějnici Uršulu, už se nemohli dočkat jejího konce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálení čarodějnic je spojeno s filipojakubskou nocí, tedy přechodem dubna do měsíce lásky května. Jenže čarodějnice v Benešově nad Ploučnicí Uršula už tak otravovala, že se ji rozhodli poslat do ohně o týden dřív - v sobotu 23. dubna.

Foto: archiv zámku

Bosorka z Benešova nad Ploučnicí

Článek

Tím dali místním možnost si to další týden vyřídit s bosorkami v okolí. Tato noc se vždy považovala za posvátnou, říkalo se jí též Valpuržina. Beltine, keltský svátek, se slaví 1. května.

Svátek připadal původně na úplněk, který byl nejblíž dnu, jež byl přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Také byl druhým nejdůležitějším satanským svátkem. Noc byla jedním z největších pohanských svátků, čarodějnice se měly slétat na své sabaty.

Jednalo se hlavně o slavnosti plodnosti, po devíti měsících se objevovala úroda.

Založili upalovací tradici?

„Čarodějnici jsme upálili sice s týdenním předstihem, ale i tak si myslím, že akce sklidila velký úspěch a pevně doufám, že se i z pálení čarodějnic stane zámecká tradice,“ poznamenal kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig.

Do zámecké zahrady dorazily více než dvě stovky lidí. Nejen na děti tam čekaly čarodějnické soutěže, opékání buřtů, hudba i zpěv a samozřejmě atrakce nejžádanější, a to samotné upálení čarodějnice.

Na akci se podílelo hned několik organizací. Zámek zajistil prostory, benešovské Centrum dětí a mládeže se postaralo o soutěže a moderování akce, tamní dobrovolní hasiči zajistili bezpečnost nejen u ohně a samotné město Benešov nad Ploučnicí nechalo postavit hranici a postaralo se dřevo na zátop i o drobné občerstvení.

„Velké díky patří všem, kteří se na přípravě prvního ročníku této akce podíleli. Je hezké vědět, že dokážeme společně udělat radost nejen dětem,“ ukončil kastelán.

Další zámeckou akcí budou Historické trhy májové, konané 8. května na nádvoří Horního zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám