Hlavní obsah

V Bamberku kvůli zdražení piva málem vypukla válka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to historka stará přes 100 let, v Bamberku se na ni stále vzpomíná. Místní se vzbouřili, když jim zdražili pivo. A zaťali se fest. Vařila se tu všemožná piva, tmavá, světlá, pšeničná, kvasnicová, ale Bamberk je proslulý zejména rauchbierem – kouřovým pivem.

Foto: Vratislav Konečný

Chutná i na mostě přes Regnitz

Článek

Kouřová chuť i vůně

Na kvalitě rauchbieru, francké pivní speciality, si v Bamberku zakládají. Tradiční  „uzené“ pivo vaří již jen dva pivovary, ale v minulosti jich byly desítky. Zatímco jsme v poslední době zaplavováni vším možným, co se vydává za pivo a má to různé příchutě a pachutě, místní specialita vznikla náhodou. Když nemohl slad dozrávat na slunci, začali ho dosušovat nad ohněm, přikládala se buková polena a kouř se natáhl do suroviny svou charakteristickou vůní. Ucítíte ji na půnebí po prvním doušku, v Bamberku se čepuje zejména v Dominikánské ulici, která se táhne k městské radnici.

Seidl je žejdlík

Starobavorská restaurace Schenkerla je věčně narvaná, pivo podávají jak ve skle, tak i v kameninových seidla, což  místní výraz pro půllitr. Česky je to žejdlík, stará míra, která u nás již vymizela, ale příjmení  Seidl a Seidler, čili žejdlíkářů najdeme dost.

Ve městě je devět pivovarů, na lokalitu se sedmdesáti tisíci dušemi značně vysoké číslo, "uzené" ale vaří prý jen Heller-Trum a Spezial, který najdete v nové části města, nedaleko Řetězového mostu.

A když pivo, tak k tomu něco k zakousnutí. Tradiční bavorské preclíky, samozřejmě různé klobásky, povětšinou světlé a tenké – „bramberger“, nebo skvělé haxen, nožičky s křenem, zelím, sýry, šnitzly, bohužel k tomu stále častěji pronikají různá mletá masa v housce či pizzy.

Ale to si Bavor nedá, ten zůstává u konzervativních jídel.

Zdražily a byla z toho málem revoluce

Na počátku minulého století vařilo ve městě 68 pivovarů. První říjen 1907 vešel do novodobých dějin obrovským bezprávím, které hrozilo Bamberským. Toho dne pivovary ohlásily zvýšení ceny půllitru z 11 na 12 feniků. Od roku 1797 (!) to bylo poprvé, co si někdo dovolil sáhnout na cenu piva.

Ve městě byla všeobecná pijácká mobilizace, po úradku, co s tak zlotřilými pivovarníky, došlo k rozhodnutí – než domácí zdražené, raději dovážené z Forchheimu, který je vzdálen 20 kilometrů a ceny držel. Pivovary to vzdaly za týden. Hospody se opět naplnily, pijáci byli spokojeni.

Aféra Bamberk

V Česku se o Bamberku hovořilo hodně v souvislosti s tzv. Bamberskou aférou. Podle zpravodajství ČT z roku 1998 Miloš Zeman, jako předseda ČSSD, vyjel v roce 1995 s dalším soc. dem. kolegou K. Machovcem do  Bamberku na setkání s čechošvýcarským podnikatelem Janem Vízkem. Ten měl přinést ČSSD darem stamilióny a kompromitující materiály na ODS a ODA. Za to požadoval místa pro své lidi ve státní správě. Zeman připustil že se s Vízkem několikrát sešel. Aféra ale nakonec zapadla, tehdejší šéf ČSSD ji přežil.

Reklama

Výběr článků

Načítám