Hlavní obsah

V areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně bude Den bez tabáku

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 31. května se bude v areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně konat Den bez tabáku. Naproti Bistra 51 u hlavní vrátnice budou zájemcům v čase 10 – 17 hodin odborníci z plicního oddělení radit, jak přestat kouřit.

Foto: archiv KNTB
Článek

Akce se koná u příležitosti Světového dne bez tabáku. Jejím cílem je upozornit na rizika spojená s kouřením a motivovat kuřáky, aby zvážili možnost odvykání. Na místě budou zdravotníci nabízet možnost změřit si množství oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu pomocí přístroje Smokerlyzer, zájemci dostanou různé informační materiály i odborné rady, jak přestat kouřit.

„Zájem kuřáků o odvykání stoupá, za poslední rok to bylo zhruba o třicet procent více než obvykle,” uvedla vrchní sestra Plicního oddělení Krajské nemocnice T. Bati Kateřina Paličková.

Plicní oddělení KNTB provozuje jako jediné v kraji také Centrum pro závislé na tabáku.

„Většina kuřáků se nejprve pokouší přestat sama bez jakékoliv pomoci, ale šanci takhle uspět mají pouhá tři procenta z nich. Proto je lepší přijít k nám do centra, kde zájemcům poskytneme odbornou pomoc,” dodala Kateřina Paličková.

V České republice je zhruba 2 250 000 kuřáků a zhruba jeden milión kuřáků ročně zkouší přestat s kouřením. V souvislosti s tímto návykem u nás ročně umírá 18 tisíc lidí především na nádorová onemocnění a kardiovaskulární nebo respirační choroby.  

Reklama

Výběr článků

Načítám