Hlavní obsah

V areálu Dolu Hlubina pořádá Fajna dílna zajímavý dvoudenní FD Market

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 3. listopadu a v sobotu 4. listopadu pořádá řemeslná Fajna dílna zábavnou, poučnou a zajímavou akci FD Market. V areálu Dolu Hlubina v oblasti Dolní Vítkovice v Ostravě se scházejí zájemci, kteří chtějí své výrobky předvést, a také ti, kteří se chtějí něčemu naučit a některé výrobky si koupit.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.11.2017 Důl Hlubina . Fajna dílna Market. 3.-4. listopadu 2017

Článek

V prostorách Fajne díly se zájemci v pátek 3. listopadu od 15.00 hodin mohli setkat s množství řemesel, které se dělají starým dobrým způsobem, tedy ručně, za pomocí jednoduchých nástrojů a strojů.

Jsou zde i prodejci, kteří své výrobky zájemcům nabízejí. Jde po většině o ruční originální výrobu, takže kupující získává téměř originál.

„Cílem dvoudenní akce Fajna dílna Market (FD Market) je zažít řemesla jinak. Cílem je také zpropagovat první řemeslnou dílnu v Ostravě. My jsme otevřeli 8. srpna 2017 zde v areálu Dolu Hlubina tři dílny. Keramickou dílnu, 3Dtisk a textilní dílnu. Chystáme kovo dílnu a také dřevo dílnu. Dnes v pátek a zítra v sobotu jsme se svými partnery udělali pro veřejnost takový skvělý workshopácký víkend. Znamená to, že si lidé mohou přijít vyzkoušet řemesla, která dnes již ve velkém neuvidí,” konstatoval výkonný ředitel Fajne dílny Gabriel Duda a současně pozval veřejnost na návštěvu v  sobotu 4. listopadu.

Gabriel Duda má připaven workshop výroby krásných dřevěných figurek jelenů. Vše vyrábí a zájemce naučí, jak lze tvořit z odpadových náletových dřevin. 

V textilní dílně při workshopu se zájemci učili šít jednoduchým předmětům. Zájemce v pátek učila lektorka Fajne dílny Jana Jakšová ušít si "mazlící polštářek”.

„Zájemkyně si vyberou látku, kterou nastříhají v rozměrech 40 x 40 cm. Mohou si samozřejmě vybrat i větší. Pak je naučím pracovat na šicím stroji. Polštářek ušijeme i s uzávěrem zvláštním stehem, takže téměř není viděl. Pořádáme i workshopy, o které je zájem, složitější, kdy si účastnice kurzu mohou ušít i něco na sebe,” dodala lektorka Jana.

V prvním patře byl prodejní a předváděcí areál, kde někteří obchodníci prodávali své originální, převážně ručně vyrobené, perfektně zpracované výrobky.

Jedním z nich byl Petr Dudek z Ostravy, který zájemcům předváděl výrobu kožených opasků z hovězí kůže. „Práce je to náročná. Na jednom koženém opasku pracuji asi osm hodin. Nařežu si kůži šířky 3,8 cm a délky tak něco okolo jednoho metru, to podle osoby, která opasek bude používat. Navrhnu si vzor a pak nožem a speciálními dláty na něm pracuji,” popsal ve zkratce výrobu jednoho opasku.

Martin Souček ze Znojma nabízel ve své poučné dílničce práci "Vyrob si svůj Meteo domeček”. Zájemcům prodá sáček s jednotlivými kousky dřevěného domečku s figurkami a meteo střívkem. Podle návodu si zájemci sami domeček vyrobili a odnesli domů jako dárek dětem. „Vyrobený domeček je funkční vlhkoměr. Podle navlhlého střívka vychází z domečku holčička nebo chlapeček,” uvedl Martin Souček.

Ve venkovních prostorách byla široká nabídka dalších řemesel a také prodej pochutin a nápojů. Byl připraven doprovodný kulturní program. Vystoupil lidový soubor písní a tanců Hlubinka.

I v sobotu budou připraveny workshopy na jednotlivých pracovištích a zajímavé ukázky. Opět bude bohatá nabídka pochutin a nápojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám