Hlavní obsah

V areálu chebské nemocnice vznikne nový pavilon a kvalitní zázemí pro pacienty i zdravotníky

Novinky, Alena Lochmannová

Karlovarský kraj nechá rekonstruovat a dostavět chebskou nemocnici. Namísto starých a dosluhujících prostor vznikne nový pavilon a kvalitní zázemí pro pacienty i zdravotníky. Kompletní obnova Nemocnice Cheb patří k největším investicím Karlovarského kraje.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Karlovarský kraj v tomto týdnu zahájil rekonstrukci a dostavbu chebské nemocnice za téměř půl miliardy korun z krajského rozpočtu.

Článek

Stavební práce naplno začnou v únoru letošního roku a potrvají do října 2019.

Díky dokončení revitalizace areálu se chebská nemocnice stane moderním zdravotnickým zařízením se základními obory, které rovněž nabídne specializovanou onkologickou péči.

„Pustit se do rekonstrukce a dostavby Nemocnice Cheb je pro nás obrovský závazek a věřím, že stavebníci vše bez problémů zvládnou tak, aby se co nejméně narušil chod zařízení. Nejen občané z Chebska, Ašska i Mariánskolázeňska tak konečně budou moci v případě potřeby využít nové přístroje, příjemné zázemí a vyšší kvalitu služeb. Rozhodně si zaslouží podstatně lepší prostředí, než mohla dosud nemocnice nabídnout. Spokojeni určitě budou také lékaři a sestry, jež ke své práci potřebují odpovídající podmínky. Budu věřit, že do nových prostor budeme mít zdravotních sester a lékařů dostatek, protože bez nich je nám rekonstrukce k ničemu,” uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Akci financuje Karlovarský kraj ze svého rozpočtu. „Chebská nemocnice tuto rekonstrukci už zoufale nutně potřebovala. Přestavba areálu včetně vybudování nového pavilonu by měla stát 480 miliónů korun včetně DPH a mě trochu mrzí, že se v uplynulém období nepodařilo najít peníze na dostavbu z evropských fondů. Celá částka tak půjde z krajského rozpočtu. Věříme ale, že i nové moderní prostředí pomůže personální stabilizaci v nemocnici,” řekl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Do nové budovy se přestěhuje dětské oddělení a porodnice, vznikne místo pro operační sály. Součástí projektu bude také rekonstrukce stávajícího pavilonu B a vybudování až 170 nových parkovacích míst. Na dostavbě nemocnice se bude finančně podílet také město Cheb, a to částkou až do výše 40 miliónů korun.

Přestavbu provede akciová společnost Energie – stavební a báňská a. s., ve sdružení se společností VCES a. s. Obě společnosti mají zkušenosti z realizace nových i rekonstruovaných nemocničních budov ve středních a východních Čechách.

V novém čtyřpatrovém pavilonu A se bude nacházet několik operačních sálů, dětská ambulance, lůžková část dětského oddělení s kapacitou 20 lůžek a také porodnice. V opraveném pavilonu B budou umístěny specializované ambulance a lůžková oddělení chirurgie, ORL i interny.

„Jsme velmi rádi, že se stavební práce v chebské nemocnici začínají realizovat. I proto, že se jedná o komplexní dokončení potřebných prostor v nemocnici a ne jen o částečnou rekonstrukci. Je to dobré znamení i pro personál, že kraj s nemocnicí počítá, že o ni stojí. Určitě to nebude během stavebních prací jednoduché, ale věřím, že vše zvládneme a výsledkem bude nemocnice, která bude atraktivní jak pro pacienty, tak pro personál,” dodal generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

Rozsáhlé rekonstrukci chebské nemocnice předcházely změny v umístění některých oddělení, jež se dočasně přestěhovala jinam do doby, než vznikne nový pavilon A1.

Reklama

Výběr článků

Načítám