Hlavní obsah

V arboretu Borotín čekají zahrady, bonsaje i betlémy

Novinky, Leona Roháčková

Na východním úpatí Českomoravské vrchoviny, 14 kilometrů od Boskovic, leží půvabná obec Borotín. Mimo krásného kraje Malé Hané nabízí i arboretum, jedno z nejhezčích na Moravě.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Na místě původního starého sadu začalo arboretum budovat v roce 1975 místní zemědělské družstvo. Na ploše 4,5 ha byla postupně vysázena široká vzorkovnici rostlin, vznikla alpina s jezírky, pavilon se střešní zahradou, japonská, čínská či anglická zahrada.

Arboretum začalo sloužit  jako názorná ukázka okrasného materiálu a různých způsobů výsadby a postupně lákalo stále větší počet návštěvníků. To bylo zřejmě jednou z hlavních příčin, proč se o ně po revoluci začali zajímat dědicové pozemku.  

Restituce ale nebyla nejšťastnější, noví majitelé situaci nezvládli a arboretum opustili. Dlouhou dobu bylo opuštěné a postupně podléhalo zkáze. Situace se obrátila, když se areálu ujala rodina Chlupova. Díky ní se arboretum zvedlo doslova z popela jako pověstný Fénix a dnes opět láká na pestrou podívanou.

Tisíce rostlin a unikátní zahradní architektura

Téměř tři tisíce druhů rostlin je v Borotíně představeno formou ukázek zahrad různých národů, najdeme zde japonskou, čínskou či anglickou. Vodní stěna, bonsaje, alpiny s jezírky, lesní zákoutí stejně jako parkové úpravy či rybníček poskytují řadu inspirací, které si návštěvníci odnášejí domů.

Nesmím opomenout ani pavilon se střešní terasou, ze které je krásný výhled do celého kraje. V pavilonu se prezentují v průběhu floristických výstav nejrůznější expozice, včetně bylinkové.

Pohyblivé betlémy i nákup u zahradníka

V borotínském arboretu se konají každoročně výstavy, které lákají nejen zahrádkáře, ale i obyčejné obdivovatele květin a zahradních rostlin. Čeká je nejen možnost nákupu vyhlédnutých rostlin přímo v areálu, ale také pohyblivé vyřezávané betlémy, které jsou k vidění hned v sousedství. Jejich autorem je František Chlup starší, který je neustále zdokonaluje.

Arboretum je otevřeno od dubna do konce října od úterý do neděle. Pokud se chcete do Borotína vydat, neváhejte. Třináctého září tam začíná výstava Podzim v květech, která je spojená s místní poutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám