Hlavní obsah

Užitečné zprávy z regionů

Novinky, Redakce Novinky

V současné době poznamenané pandemií jsou cenné aktuální informace. Řadu užitečných sdělení, rad i dobrých zkušeností zveřejňujeme také v rubrice Vaše zprávy z regionů - některé z nich je vhodné si připomenout.

Foto: Pavel Čempěl

Živnostenský úřad v Bohumíně je za nouzového stavu otevřen v pondělí od 9 do 12 hodin a ve středu od 14 do 17 hodin.

Článek

Bohumín

Desítky až stovky živnostníků z Bohumínska by mohly využít možnosti čerpat během nouzového stavu ošetřovné na nezletilé děti. Žádost musí podnikatelé zaslat přímo ministerstvu průmyslu a obchodu. S vyplněním jim pomůže živnostenský úřad bohumínské radnice.

„Jsme připraveni sepisovat žádosti s živnostníky, stejně tak jim poskytneme nadepsané obálky s adresou ministerstva se zvláštním označením. Živnostenský úřad za ně ale žádosti zasílat na ministerstvo nemůže, to si musí zajistit sami,“ uvedla Aneta Ferfecká z právního a živnostenského odboru bohumínské radnice.

Otevřeno pro veřejnost má radnice v pondělí od 9 do 12 hodin, ve středu od 14 do 17 hodin. Pro zájemce o e-mailovou komunikaci zřídil bohumínský úřad speciální adresu pro nouzový stav zivnost@mubo.cz. V případě, že živnostníci chtějí přijít osobně, měli by s sebou mít potvrzení o uzavření školského zařízení či jiného zařízení.

Karviná

Karviná spustila informační a konzultační servis pro místní podnikatele, kteří na vlastní kůži pociťují ekonomické dopady v souvislosti s epidemií koronaviru. Od 1. dubna pomáhají konzultanti v One-Stop-Shopu Karviná rychle a spolehlivě nasměrovat podnikatele a živnostníky k informacím o aktuálních možnostech podpory a s přípravou žádostí do regionálních, státních i evropských programů.

Podnikatelé mohou posílat své dotazy online a konzultovat žádosti po telefonu nebo video-konferenčně. Služba je dostupná pro místní živnostníky a podnikatele na www.karvinavsemideseti.cz/one-stop-shop/.

„Situace pro některé živnostníky a podnikatele může být kritická. Nechceme přijít ani o jednoho podnikatele nebo živnostníka, který by musel kvůli epidemii a omezeným možnostem podnikání svůj podnik zavřít. Spustili jsme proto servis, který má rychle a spolehlivě navést k pomoci, která se aktuálně nabízí,“ uvedl primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

Brno

V pátek 3. dubna od 18:00 během pravidelného programu Bolek online na Facebooku a YouTube Divadla Bolka Polívky se divákům nabízí injekce pozitivní energie s náplní zdravonosného humoru.

Hosty principála divadla Bolka Polívky budou syn Vladimír Polívka, herec a Jan Budař, muž mnoha talentů. Vysílání, které se nově stává součástí série divadelních představení, koncertů a dalších kulturních akcí nazvaných #kulturažije, je možné sledovat na www.mall.tv a v mobilní nebo Smart TV aplikaci internetové televize Mall.tv.

Praha

Pražská zoologická zahrada nabízí školám pracovní a vzdělávací listy. Nabízené listy, které mají alespoň částečně pomoci výuce, se týkají biologie, přírodopisu a příbuzných předmětů. Nabídku dostalo na 500 mateřských, základních a středních škol. Za dva dny se jich přihlásily přes tři desítky a hlásí se stále noví zájemci.

„Vzdělávání veřejnosti je jedno z našich předních poslání,“ vysvětluje Jana Doktorová, vedoucí vzdělávacího a programového oddělení Zoo Praha. „Je nám jasné, s jak nesnadným úkolem v podobě distanční výuky se učitelé a ředitelé škol potýkají. Aspoň trochu jim v tom chceme pomoci,“ dodala.

Pobyt a výuku v domácnosti mohou dětem zpestřit také videa na Youtube kanálu Zoo Praha, které obsahují nejen poutavé záběry zvířat, ale i zasvěcený komentář chovatelů a odborníků. Chovatelé Zoo Praha na nově zřízeném kanálu Youtube Krátce ze zoo zveřejňují krátká videa pořizovaná mobilními telefony, která zachycují dění za branami uzavřené zoo.

Autorsky přispěli: Lucie Balcarová, Lukáš Hudeček, Jaroslav Štěpaník a Vratislav Konečný

Reklama

Výběr článků

Načítám