Hlavní obsah

Užitá grafika, kresby a keramika v lapidáriu v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První výstava roku 2013 patří v dobrušském lapidáriu dvěma osobnostem, které žijí i tvoří ve městě F. L. Věka a které se zde veřejnosti nepředstavují zdaleka poprvé - Josefu Benediktovi a Karlu Štětinovi.

Foto: Dana Ehlová

Lapidárium Městského úřadu v Dobrušce

Článek

Josef Benedikt předkládá na výstavě část prací z oblasti tzv. užité grafiky, vytvořené převážně na zakázku pro město Dobruška. Jsou tu diplomy, pamětní listy, novoročenky, razítka, propagační materiály, loga pro mnoho institucí, organizací a spolků. Součástí Benediktovy expozice jsou i ilustrace, vzniklé na žádost autorů textových předloh, jejich nakladatelů nebo soukromých bibliofilů.      

Vzhledem k tomu, že se autor zabývá užitou grafikou a ilustracemi již zhruba čtyřicet let, jsou vystavené práce skutečně malou, ale přesto velmi názornou, ukázkou výsledků jeho výtvarné činnosti v oboru grafiky.       

Karel Štětina se na výstavě prezentuje keramikou – plastikami s názvem Osobnosti. S oblibou se ve své figurální tvorbě věnuje osobnostem světským, historickým i současným světcům, ale i prostým lidovým figurkám a vytváří cykly s tematikou lidových pověstí, pohádek, hudebníků, loveckých motivů. Ty s mistrovstvím dlouhodobé výtvarné činnosti dokáže podat v milé podobě, mnohdy podle jeho vlastního vyjádření "i s určitou rozverností".     

Na výstavě představuje osobnosti z oblasti historických postav a světců, blízkých našim národním tradicím – jsou tu k vidění mimo jiné císařové Karel IV. a Zikmund, králové Jan Lucemburský a Václav IV., jedoucí na koni, ale také Mikuláš Trčka z Lípy nebo Antonín Josef Mladota, pán ze Skalky.    

Výstava potrvá do konce měsíce ledna a je přístupná v pracovní době Městského úřadu Dobruška.             

Reklama

Výběr článků

Načítám