Hlavní obsah

Území Jizerských hor nabízí setkání i se sedmi malebnými přehradami

Novinky, Bohumil Žďárský

Je neuvěřitelné, že na tak malém území chráněné oblasti Jizerských hor se nachází sedm nádherných přehrad. Většina byla ukončena před první světovou válkou v rozmezí let 1905 až 1908, jako ochrana proti povodním a mají projektované kamenné hráze. Jenom přehrady Josefův Důl a Souš mají hráze sypané.

Foto: Bohumil Žďárský

Přehrada Souš

Článek

Největší a současně nejmladší je přehrada Josefův Důl, budovaná v letech 1976-82 sypanou hrází v délce 360 m, napájená přítoky Kamenice, Hlubokého potoka, Blatného potoka a Červeného potoka. Rozloha je 138 ha a má objem 22 miliónů metrů krychlových. Nachází se v nadmořské výšce 735 m.

Podzemní štolou přes úpravnu vody v Bedřichově zásobuje pitnou vodou město Liberec. Nejbližší přístup k přehradě je od kapličky v Hraběticích, kde o víkendech končí autobusové spojení z Liberce. Nádherný je sestup údolím vytékající řeky Kamenice do Josefova Dolu.

Přehrada Souš byla vybudovaná v letech 1911-1915 na přítoku Černé Desné v nadmořské výšce 771 m. Rozlohou 85,8 ha a objemem 7,5 miliónu metrů krychlových je druhou největší přehradou na území Jizerských hor.

Nejhezčí přístup je z Josefova Dolu přes Mariánskohorské boudy, kolem Protržené přehrady na Bílé Desné, která byla dokončena v roce 1915 - 18. září 1916 došlo k protržení hráze. Voda z přehrady Souš napájí přes úpravnu pitnou vodou města Tanvald a Jablonec nad Nisou. Kouzelný je sestup údolím Černé Desné do obce Desné kolem nádherných vodopádů.

Přehrada Bedřichov na Černé Nise je nejvýše položenou přehradou v nadmořské výšce 775 m. Byla dokončena v roce 1905. Má rozlohu 42 ha a objem 2,1 miliónů metrů krychlových. Přístup je vhodný ze sedla Maliníku nebo z Bedřichova na hráz přehrady. Asi 2,5 km dlouhou trasou ze Šámalovy chaty je dostupná pláž vhodná ke koupání.

Údolní přehrada Mšeno, známá jako Jablonecká přehrada, která je napájena Mšenským potokem, byla vybudována v létech 1906-1908. Nachází se blízko centra Jablonce nad Nisou. Má rozlohu 40 ha a objem 1,9 miliónu metrů krychlových a je v nadmořské výšce 729 m. Pro svou dostupnost a rozsahem pláží je vhodným objektem ke koupání.

Další městkou přehradou je přehrada Harcov či Liberecká přehrada. Napájí ji Harcovský potok, má rozlohu 11,8 ha a objem 687 tisíc metrů krychlových. Byla budována v letech 1902-1906 a svou nadmořskou výškou 374 m je nejníže položenou přehradou v úpatí Jizerských hor. Pláž není rozsáhlá, ale blízkým přístupem z centra je vhodná ke koupání.

Vodní nádrž Fojtka je napájena Fojteckým potokem, byla vybudována v roce 1904-06. Je situována nepatrně výš než Liberecká přehrada, ve výšce 393 m n. m. Rozlohou 7 ha a objemem 378 metrů krychlových se řadí mezi druhou nejmenší přehradu Jizerských hor. Je rybářským revírem a slouží i ke koupání.

Poslední a nejmenší přehradou v této oblasti je Mlýnická přehrada, která je napájena Albrechtickým potokem. Má shodnou nadmořskou výšku jako přehrada Fojtka a nachází se u stejné obce Mníšek u Liberce. Postavena byla v roce 1904-06. Svou rozlohou 5,2 ha a objemem 271 tisíc metrů krychlových je nejmenší přehradou v oblasti. Slouží jako rybářský revír.

Reklama

Výběr článků

Načítám