Hlavní obsah

Už dlouhých 205 let se v Klatovech pěstují slavné klatovské karafiáty

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovský karafiát je symbolem Klatov stejně jako Černá věž nebo Klatovští dragouni. Každoročně začátkem července o klatovské pouti pořádají pěstitelé klatovských karafiátů v zahradě u muzea v Hostašových sadech výstavu. Výstava skončila minulou neděli 8. července.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Pěstitel klatovských karafiátů Ing. Jaroslav Nováček se svým vyšlechtěným karafiátem

Článek

V historii města navždy zůstane zaznamenán rok 1813, od kdy se datuje příchod rytmistra Volšanského do Klatov, kde se po napoleonských válkách usadil a přinesl semeno Dianthus caryophyllus, jež „zasel a pěstovati počal“. Volšanský seznámil místní přední měšťany s jejich pěstováním a společně dalším pěstěním objevovali nové, dokonalejší druhy.

Ing. Jaroslav Nováček (67) z Klatov je jedním z posledních osmi pěstitelů klatovských karafiátů. Jak se dostal k jejich pěstování? „Klatovské karafiáty začal pěstovat už můj otec v padesátých letech dvacátého století, kdy v Klatovech vznikl Spolek pěstitelů karafiátů. Já jsem se o ně začal zajímat až po smrti mého otce v roce 1982. Předtím jsem provozoval pouze různé sportovní aktivity a zahrada mě nezajímala. Otcovým náhlým odchodem se ve mně zřejmě probudily skryté geny, tak jsem si řekl: „Je škoda nechat tuhle krásu zahynout.“ Tak jsem to vzal po něm. Tehdy mi bylo 32 let a dodnes pokračuji v rodinné tradici. Dnes je mi 67, takže karafiáty dělám 35 let. Jinak jsem profesí strojař,“ říká Jaroslav Nováček.

Čím se odlišuje klatovský karafiát od normálního? „Klatovský karafiát má dva znaky. Jednak to, že je mrazuvzdorný oproti těm ostatním, takže nám přezimuje na záhoncích zapadaný sněhem. A druhý znak je, že okraje okvětních lístků nejsou zoubkované, ale jsou hladké. Zatímco skleníkové karafiáty, ty americké, mají takovou pilku. Je zde také bohatší škála barevných odstínů než u ostatních karafiátů. Klatovské karafiáty jsou světová rarita. Ani profesionální zahradníci zatím nemají tolik odstínů barev jako my,“ chlubí se pěstitel.

Co ho na pěstování klatovských karafiátů baví úplně nejvíc? „Asi největší radost je, když to rozkvétá. My, kromě toho, že to množíme tím hřížením, kde se nic nového neobjeví, tak potom ještě děláme výsevy a tam se občas povede nějaká novinka. Takže z toho pak má člověk radost, když je nová barevná kombinace, která se ještě neobjevila. Letos, než začala výstava, přišla sem, na výstavní zahradu, delegace Francouzů a tady jsme křtili dva nové karafiáty pana Petera Pošefky. Jeden byl věnovaný městu Klatovy a druhý partnerskému městu Poligny z Francie. Takže tu byla taková menší sláva.“

I Jaroslavu Nováčkovi se povedlo rozšířit řady klatovských karafiátů o novošlechtěnce. „Před dvěma lety se mi podařilo vyšlechtit novou odrůdu klatovského karafiátu, který nazvali po bývalém ministru národní obrany Františku Machníkovi. Karafiát byl pokřtěn 8. července 2016. Je růžový, dvoubarevný. Základ je světlerůžový a v něm jsou tmavorůžové klíny, tzv. dublet.

Občas se mě novináři zeptají, jestli mám nějaký dosud nesplněný sen? Víte, že ani ne. Spíš bychom potřebovali, aby mezi nás přišla nějaká mladá krev, protože nás ubývá. Letos toho zase nechal jeden člen. Paní Věra Rupertová už toho nechala před dvěma lety kvůli stáří. Vzpomínám, že když jsem před 35 lety začínal, bylo nás kolem dvaceti členů. V současné době je nás už jen osm aktivních pěstitelů klatovských karafiátů,“ dodal Jaroslav Nováček.

Reklama

Výběr článků

Načítám