Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí vzpomíná na ztracenou podobu města uplynulých sta let

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí otevřená v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného Československého státu je zároveň obrazem proměny města v průběhu 20. století.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstava Ztracené Oustí se slovním doprovodem jejího autora Ladislava Wochotze.

Článek

Fotografická, panelová výstava Ztracené Oustí vrací pohled do 20. století, do doby převratných historických změn a jejich odrazu v rozvoji města. Významnými milníky se zejména stala historie Památníku odboje a sochy bubnujícího legionáře, která současným nasvícením je burcujícím mementem svobodného státu a postavení Roškotova divadla, které se stalo provždy základním kamenem kultury města.

Historické fotografie pochází ze sbírky Městského muzea v Ústí nad Orlicí a ze soukromé sbírky Vladimíra Langra, kdy zachycená místa minulých let jsou doplněna současnou podobou barevnými fotografiemi Evy Kovářové. Výstavu dále doplňují dvě mapy a dva celkové pohledy na město.

Svým významem a podáním se výstava stala zároveň doprovodnou akcí letošní v historickém podání ojedinělé Staročeské pouti, kdy od úterý 14. srpna do pátku 17. srpna v 15.00, 15.30, 16.00 a 16.30 hodin a v sobotu a neděli ve 14.00, 15.00 a 16.00 hodin proběhnou komentované prohlídky těchto historických fotografií v podání správce sbírky a autora výstavy Ladislava Wochotze.

Návštěvníci se budou moci znovu zaposlouchat do pohnuté historie válečných let souvisejících s postavením sochy bubnujícího legionáře, do události první pouťové zábavy 15. srpna 1925, která se podílela finančním výtěžkem na vzniku Roškotova divadla, které bylo v roce 1936 otevřeno uvedením Smetanovy opery Tajemství a příběhu turistické dominanty města - stříbrné krasavice na Andrlově chlumu, jejíž první dřevěná podoba rozhledny z roku 1905 lehla v roce 1918 popelem a připomenout si místa, kde a jak se kdysi žilo.

Součástí je i velké množství staré fotografické techniky s možností vyzkoušet si práci s replikou měchového deskového přístroje.

Další připomínkou proměn města jsou desítky fotografií sbírky Zapomenuté Oustí Městské knihovny v Ústí nad Orlicí instalované v upravené původní čekárně staré nádražní budovy - současné kulturní památky z roku 1874.

Zde je také prostřednictvím nové kavárny Café Lili nabídnuto 2. rozšířené vydání nakladatelství Oftis k 100. výročí vzniku ČSR Koleje vpředu, koleje vzadu prof. RNDr. Pavla Koláře CSc., doplněné dalšími příběhy obyvatel nádražní budovy. Beletrizované vzpomínky z dětství v sepětí s okolní krajinou údolí Tiché Orlice tak dokreslují změny života proměnami okolní přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám