Hlavní obsah

Ústecký salón 2013 inspirovalo letošní léto

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí zve od 8. srpna do Galerie pod radnicí na prohlídku prací členů Klubu přátel umění v jejich pohledu na atmosféru letošního léta.

Foto: Stanislava Dvořáková

Krásu a dokonalost ruční práce najdeme na paličkované krajce Dagmar Filipové.

Článek

Klub přátel umění (KPU) v Ústí nad Orlicí připravil pro své členy přehlídku jejich tvorby posledního období, většinou roku 2013, kdy se zároveň ústecká veřejnost může seznámit s tím, co nového vytvořili a dosud nepublikovali. 

Na výstavě se představilo 49 umělců, z toho 38 členů KPU. Láska k umění a talent jsou dány člověku již v útlém věku a provázejí ho celým životem. Důkazem toho je vystavená keramika patnáctiletého Jiřího Fikejze a z druhé strany věkové hranice devadesátiletého Borise Wolfa z Ústí nad Orlicí, který se stále věnuje olejomalbě krajiny.

O málo mladšího autora mají tři akvarely Soutok v proměnách šestaosmdesátiletého ing. Jiřího Soukupa z Hradce Králové, který jako člen KPU dojíždí do Ústí na všechny akce klubu. Jeho aktivita je obdivuhodná, stále provozuje lehkou atletiku a plavání, publikuje články o sportu a umění a aktivně pracuje jako kurátor Galerie na mostě v Hradci Králové. Z výčtu jeho úspěchů nelze opomenout lásku ke koním, kdy se věnoval i jezdeckému sportu a byl reprezentantem ČSR v moderním pětiboji.

Pozoruhodná jsou všechna vystavená díla, kde nejvíce jsou zastoupeny olejomalby, pastel, akvarel, tempera, akryl, kombinovaná technika a grafika. Z malířské techniky jsou to ještě tři plastické obrazy, tři v provedení lept a suchá jehla a ukázka kravat s malbou na hedvábí.

Další kategorii tvoří fotografie, Digi foto, fotografie na plátně, digitální tisk a počítačová grafika.

Souhrn doplňuje ukázka paličkované krajky, výšivky, patchworku a redukčního pálení.

Ozdobou prostoru jsou sochařská díla Chlapec, Dívka a Sovička z tesaného pískovce, kovaná plastika Sant Trifid a Strom, tepaná mosaz Erató a kované železo Homo sapiens.

Nebylo zapomenuto ani na poezii a ukázku z připravované knížky Slabikář, tentokrát pro dospělé, kterým nastavuje neúprosné zrcadlo.

Vžitým pravidlem se stalo, že výstavy Klubu přátel umění doprovází stolek s vyrovnanými výtisky tiskárny a vydavatelství Oftis v Ústí nad Orlicí, které si lze na výstavě zakoupit. Jedná se především o publikace o městě Ústí nad Orlicí a místních autorů a z blízkého okolí.

Výstava potrvá do 9. září. Otevřena je denně mimo pondělí, a to od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu a neděli odpoledne od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám