Hlavní obsah

Ústecké vánoční trhy ožily starými tradicemi

Novinky, Stanislava Dvořáková

V prostorách Kulturního domu v Ústí nad Orlicí bylo možné ve dnech 12. a 13. prosince načerpat inspiraci pro blížící se Vánoce a doplnit si potřebnou dekoraci i chybějící dárek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jako rolničky zněl stromeček se zvonečky z malované keramiky s uvnitř umístěným korálkem.

Článek

Letošní vánoční trhy jakoby chtěly vrátit čas do let mládí babiček, kdy se cenila ruční práce na výzdobě i dárcích a přírodní materiály. Široký sortiment zboží je nabízen na četných stáncích ve velkém sále kulturního domu, v malém vstupním sále nabídka odpovídá současným potřebám.

Jako na každém trhu se návštěvník setká s oděvním zbožím, zahradnickou dekorací a pro občerstvení se zákusky a vánočním cukrovím, ale i s netypickými zelníky. Pro nastávající vaření a pečení je připraven rozsáhlý výběr koření všeho druhu, domácího i z cizích krajů. Kuchařka, která si oblíbila česnekovou pastu, ji zde najde, i když v současnosti z prodeje zmizela. Změnou je letošní způsob prodeje, kdy koření si může zájemce ochutnat. Tak je možné poznat chuť čubrici z Bulharska, adžiky z Gruzie, jihoamerického aztéckého pokladu a dalších méně známých druhů. Dále nechybí tradiční medovina a medové pivo.

Vstup do hlavního sálu s třpytivou výzdobou stánků je umocněn zvukovým doprovodem vánočních melodií. Vystavené zboží je typicky vánočního ladění a charakteristickým rysem jsou přírodní materiály a ruční práce.

Na stromečcích umístěných na stolech najdeme ozdoby z perníku, korálků a keramiky. Jeden ze stromečků je přikrášlen zvonečky z malované keramiky, jiný se třpytí hvězdičkami a různými tvary z ručně navlékaných korálků a na dalším najdeme ozdoby minulých dob, a to podomácku malované perníčky. Perník je pak materiálem pro celé chaloupky, podkovy a různé postavičky. Zajímavou zvláštností je staročeský perník z původních dřevěných forem ze 17. a 18. století.

Tím výčet bohaté nabídky zdaleka nekončí. Nalezneme různé dekorace na přizdobení jídelního stolu i domácího interiéru. Předností jsou přírodní materiály, keramika ve tvaru obrázků, figurek ze světa zvířat i pohádkových bytostí. Dále to je dřevo v podobě minizvířátek, náušnic, bezpečných dětských hraček jako traktoru, vláčku a tahacích zvířátek. Nechybí ani proutěné výrobky v dekoračním provedení. Jiné předměty jsou zhotoveny z drátků, které tvoří svícny, věšáčky, poličky i spony do vlasů.

Pozoruhodnou ruční práci najdeme na háčkovaných a naškrobených zvonečcích, na dečkách, na svících z včelího vosku, obrázcích s podmalbou na skle a originálních přáních. Zaslouženou pozornost poutají výrobky vyřezávané z překližky do tvarů zvonců, sněhuláků, zvířat a dalších námětů. Praktická ukázka šikovnosti je zastoupena předváděcí akcí foukaných skleněných ozdob.

Z praktických věcí lze vybírat bižuterii převážně tvořenou z korálků, a to náušnice, náramky a náhrdelníky. Na zdraví je pamatováno různými konopnými, medovými a rakytníkovými produkty a na ulehčení úklidových prací přírodními balzámy působícími jako leštěnka.

Kdo trhy navštívil, nelitoval, i v případě, že si nic nevybral, potěšil se vánoční atmosférou. Po úspěšné středě budou trhy ještě otevřeny ve čtvrtek 13. prosince od 9.00 do 17.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám