Hlavní obsah

Ústecké léto přináší řadu atraktivních akcí

Novinky, Stanislava Dvořáková

V rámci prázdninového programu restaurace a Klubu Popráč v Ústí nad Orlicí se v sobotu 1. srpna uskutečnil náročný závod pro smíšené dvojice Cross Open 2015, který se stal jednou ze stěžejních akcí adrenalinové náplně letošního léta ve městě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Manželé Juklovi při jedné divácky nejpoutavější soutěži atraktivní akce Cross Open v prostředí restaurace a Klubu Popráč v Ústí nad Orlicí.

Článek

PROTAHUJEM SVALY SMĚLE - RADOST Z POHYBU MÁME V TĚLE! Tak nějak si mohl připadat náhodný divák, který zavítal přesvědčit se, co takový Crossfit obnáší.

Ústecký závod Cross Open zařazenými disciplínami vychází z tohoto sportu, ve skutečnosti se však jedná pouze o přátelské zápolení v duchu daných pravidel. Těmito slovy přivítal ředitel závodu Petr Strákoš přihlášené závodníky před odstartováním jednotlivých soutěží.

Aby byl závod nejen fyzicky náročný, ale i psychicky napínavý, byly připravené úkoly do poslední chvíle tajné. Jen rozestavěné předměty daly tušit budoucí dění, pro diváka i toto bylo hádankou. S matnou znalostí, že se jedná o silový sport, se rozhlížel po svalově vybavených borcích, ale ani ti nebyli v dohledu.

Jen kolem deváté hodiny se objevila skupina mladých lidí s malými dětmi a kočárky, kterým pořadatelé namalovali na ruce čísla, a najednou na startu stálo šest smíšených dvojic s napjatým očekáváním připravených překvapení.

Prvním úkolem bylo oběhnout objekt restaurace Popráč v délce zhruba 400 metrů se zátěží 4 pytlů s pískem o váze jednoho 20 kg. Rozdělení mezi muže a ženu a způsob nesení byl libovolný, gentlemanství nebylo vyloučeno.

Poté bez odpočinku nastaly soutěže vycházející z cviků Crossfitu, a to šestiminutové amrapy, kdy dvojice střídavě prováděly zdvihy a dřepy, v dalším 6 minut výpady a planky a jako třetí amrak na trávníku angličáky.

Pro hodnocení byl rozhodující počet opakování cviku, kdy rozhodčí zároveň bedlivě sledovali jejich správné provedení. Oddech si každá dvojice volila sama, takže odpočinkové pauzy byly minimální. To se ukázalo pro mladou nezkušenou dvojici nepřekonatelnou zátěží, takže pro vyčerpání ze soutěže odstoupila.

Další bod programu byl příjemnější. Následovala polední pauza s občerstvením v podobě oběda ve zdravém stylu - na venkovním grilu  připravené kuřátko s bohatou zeleninovou oblohou. Po této činnosti v běžném životě následuje polední siesta často s oblíbeným "lehárem".

Soutěžící však byli v čase náročného závodu a tak místem pomyslného odpočinku byl sice trávník, ale v pozici dalších kliků a planků.

Zlatým hřebem programu byl v časovém limitu provedený počet překlopení obří 90 kg těžké pneumatiky. I po této zátěži nebyl námaze konec, ale následoval amrap střídavých kliků a zvedání činky, muži 42,5 a ženy 35 kg.

Konečně hotovo, finito, spokojenost, že vše bylo zvládnuto. V tomto sportu se nebuduje ego, jde o překonání sama sebe v panující přátelské atmosféře. Nejlepší výsledky měla dvojice Dušan a Vendy (šestkrát první, jen v běhu byli 4.), před Lukem a Klaudií a Pavlem a Žanďou.

Jen zvídavý divák zjistil, že ti nejlepší byli Vendula a Dušan Juklovi, trenérka kruhového tréninku, matka tří dětí, kde i manžel ve volném čase vypomáhá jako trenér.

Reklama

Výběr článků

Načítám