Hlavní obsah

Úspěšná Eurobabička tančí, vymýšlí pro děti pohádky i vede jejich plavecký výcvik

Novinky, Vladimír Tauchman

Eurobabička ČR - zábavná, přiměřeně náročná soutěž je určena pro aktivní babičky se smyslem pro humor, šarm a eleganci. Zdeňka Táborská z Doks k tomu ještě přidala své taneční umění a po zásluze získala pěkné umístění. V roce 2008 se stala první vicemissis.

Foto: Vladimír Tauchman

Orientální show skupiny Maram

Článek

Zdeňka Táborská začala před deseti lety tančit orientální tance ze zdravotních důvodů. Orientální tanec totiž velice prospívá tělesnému i duševnímu zdraví. Orientální kultura a hlavně tanec ji zaujal natolik, že měla potřebu svého zdokonalení, a tak úspěšně absolvovala Akademii Ahmeda Fekryho.

Vrcholem umění v orientálním tanci je tzv. drumsólo, neboli taneční sólo, doprovázené hrou na buben. To byla další výzva pro ni. Hra na darbuku, kterou učí v ČR náš nejlepší bubeník Míra Čipera, ji obohacovala a probudila touhu, předat ten příjemný pocit z bubnování i dětem ve své třídě mateřské školy v Doksech. Bubnování totiž uvolňuje napětí, snižuje agresivitu a upevňuje kolektiv.

„Začala jsem s dětmi bubnovat na různé bubny, převážně na djembe. Nadále jsem zjistila prostřednictvím MŠ, že lepší varianta bubnu pro využití při činnostech s dětmi, je drumben. S drumbenem se dá dělat totiž prakticky cokoliv. Navíc je z recyklovaného materiálu, takže je ekologický.”

V současné době s dětmi v MŠ bubnuje nadále, vymýšlí pro děti různé pohádky, ke kterým přidává pohyb, děti jsou součástí pohádek, a to jejich prožitek zintenzivní. Ale zaslouží si tyto pohádky jen děti ze třídy Zajíčků? Rozhodla předat svoje pohádky co největšímu počtu dětí, a to prostřednictvím jejich učitelek. Udělala si tedy lektorský kurz. Nyní jezdí po celé ČR předávat své nápady a zkušenosti.

Drubeny nejsou jedinou činností, kterou pro děti dělá. Další činností jsou karnevaly pro děti, které pořádá veřejně a to dvakrát do roka. V neposlední řadě se věnuje míčkové facilitaci, kterou provozuje ve své třídě. Plavecký výcvik dětí si vede ve své třídě sama, nesvěřila by děti do péče cizím plavčíkům. Není divu, že jí její žáčci milují. Tyto nadstandardní aktivity totiž nejsou ve školkách samozřejmostí.

Videa s jejím vystoupením můžete shlédnout na www.eurobabicka.cz 

Reklama

Výběr článků

Načítám