Hlavní obsah

Úspěšná bilance letošního roku je základem pro další překvapení fotografa Roberta Rohála

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm výstav ve čtyřech zámcích, dvou kavárnách a jednom klubu sedmi českých a moravských měst - tak vypadá ohlédnutí fotografa Roberta Rohála za pomalu končícím a pro něj určitě úspěšným rokem 2012, v němž se prezentoval několika kolekcemi černobílých fotografií.

Foto: archiv Roberta Rohála

Robert Rohál a jeho fotografie

Článek

"Asi k nejúspěšnějším a nejnavštěvovanějším letošním výstavám patří právě ta, kterou jsem měl v doudlebském zámku. Trvala skoro půl roku a viděli ji všichni návštěvníci, kteří procházeli zámkem. A že jich nebylo málo! Ale podobně tomu bylo i v Rájci nad Svitavou," hodnotí Robert Rohál, rodák z Holešova na Kroměřížsku, působící zároveň jako redaktor a fotograf regionálních novin, ohlasy na výstavy souborů černobílých fotografií.  

Zatímco Na perutích snů je název výběru pozoruhodných fotografií s anděly a jinými snovými stylizacemi, kolekce Komtesa vznikla v nádherném prostředí zámku Doudleby nad Orlicí, který si získal fotografovo srdce už při první návštěvě.

"Kolekce Na perutích snů byla letos vidět na hned několika místech. Komtesu jsem představil dvakrát - v rodném Holešově a pak v zámku Doudleby nad Orlicí, kde jsem fotografie komtesy v renesančních kostýmech vlastně loni pořídil. Symbolicky jsem tuto kolekci věnoval doudlebské hraběnce paní Eleonoře," uvedl autor fotografií, který několika místy, v nichž vystavoval „perutě snů“, myslí kavárnu Salsa v Třebíči, zámek Rájec nad Svitavou, Klub 21 v Praze a zámek Nový Světlov.  

Pro příští rok chystá fotograf velkou putovní výstavu, která ponese název ROBERT ROHÁL RETRO a postupně bude uvedena v Třebíči v rámci divadelního festivalu (březen), pak ve foyeru Městského divadla ve Zlíně (duben - květen), přes léto ji uvidí návštěvníci zámku Doudleby nad Orlicí, kde to už dobře zná, a na podzim by chtěl své „retro“ uvést v Ostravě.  

"Měl by tam být jak výběr z mé tvorby posledních pěti let, tak nová kolekce Sen noci..., ke které mne inspirovaly Shakespearovy Sonety,“ upřesnil Robert Rohál a dodal: „Právě na této kolekci jsem spolupracoval se dvěma profíky - režisérem Peterem Gáborem a modelkou Karolínou Bubelovou. A byla to super spolupráce."

V plánu na rok 2013 má i spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě, kde vznikne zcela nová fotografická kolekce, která se stane základem páté výstavy a bude předvedena v rámci premiéry jistého představení. Titul a téma ale zatím nechce a ani nemůže Robert Rohál prozradit. Jasné je jen to, že půjde o opět o spojení černobílé fotografie a divadelního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám