Hlavní obsah

Úspěšná akce psovoda zachránila ženě zdraví, možná i život

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 16. října se na Policii České republiky obrátila rodina v obci Červená Voda s prosbou o pomoc v pátrání po příbuzné, která předchozí den ráno odešla a již druhý den se domů nevrátila.

Foto: PČR

Pátrací akce PČR v hůře přístupném terénu okolí Červené Vody.

Článek

Šestačtyřicetiletá žena v pondělí 15. října v ranních hodinách odešla z domova v obci Červená Voda na Orlickoústecku, aniž by i následující den o sobě podala zprávu. Její telefon byl nedostupný, a navíc rodina věděla, že není v dobrém zdravotním stavu.

Když do úterních večerních hodin se nevrátila, obrátila se rodina ženy na policii s prosbou o pomoc při nalezení ztracené příbuzné, kterou již druhý den postrádala.

Okamžitě odstartovalo pátrání, do kterého se zapojili policisté Obvodního oddělení Králíky, Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí, psovod z Oddělení služební kynologie v Ústí nad Orlicí a posádka policejní letecké služby s termovizí. Práci policistů stěžovala skutečnost, že okolí Červené Vody se nachází v hůře přístupném terénu.

Po několikahodinové akci psovod Martin Kosek se svým služebním psem, německým ovčákem Kintem, ženu v hustém porostu objevil.

Dle sdělení tiskové mluvčí PČR - KŘP Pardubického kraje Lenky Vilímkové byla na místě nálezu předána přivolaným záchranářům, kteří ji převezli k dalšímu ošetření do nemocnice. Ženě tak rychlý zásah psovoda zachránil nejen zdraví, ale možná i život.

V současné době pomoc psích kamarádů má svoje nezastupitelné místo. Nejen, že se stali oblíbenými rodinnými členy a mazlíčky, ale i platnými společníky osamocených lidí. Navíc jsou vynikajícími canisterapeuty, věrnými ochránci a pomocníky vozíčkářů a cvičení vodící psi bezpečnými průvodci nevidomých.

Pro své speciální vlastnosti vynikajícího čichu a sluchu se stali také členy policejní služební kynologie, kde se uplatnili jako hlídkoví, strážní a při výjezdových akcích všeho druhu. Jsou vycvičeni i jako specialisté na detekci omamných a psychotropních látek, na detekci výbušnin, zbraní a jejich částí. Na základě metody pachové identifikace dokáží nalít zasypané živé lidí při přírodních katastrofách i lidské části či ostatky.

V policejním výcvikovém středisku v Ústí nad Orlicí je zapojeno 10 psů rasy německý a belgický ovčák. Každý má svého psovoda, který se mu věnuje 24 hodin denně. Pravidelný denní výcvik probíhá ve volném terénu i v budovách a dalších rozsáhlých objektech.

Jejich pracovní zapojení je při pátracích akcích, pomáhají při majetkovém i násilném protiprávním jednání, účastní se opatření v rámci sportovních a hudebních akcí. Navíc působí i při předvádění různých zásahů Integrovaného záchranného systému, které bývá doplněno i ukázkou jejich výcviku.

Reklama

Výběr článků

Načítám