Hlavní obsah

Úspěšná a náročná byla letošní sezóna Divadla loutek Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Letošní sezóna 2013/14 byla pro Divadlo loutek Ostrava nabitější než jindy. Divadlo oslavilo 60 let od svého založení, proběhl festival Spectaculo Interesse a uvedlo pět nových inscenací, včetně nejnovějšího Marvina.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava: Inscenace - Zlatovláska.

Článek

Hned v září 2013 se konal již tradiční 10. ročník festivalu loutkového divadla Spectaculo Interesse, na kterém se podílelo 27 souborů z celého světa.

V prosinci roku 2013 divadlo slavilo 60 let od svého založení (12. 12. 1953). V rámci těchto oslav proběhla vernisáž interaktivní výstavy Pimprlárium, která v tomto roce putovala po základních školách v Ostravě.

Na scénu se během sezony dostalo 5 nových inscenací. První premiérou byla v září Zlatovláska (režie Václav Klemens), v listopadu ji následovala Královna Koloběžka První (režie Václav Klemens). Na alternativní scéně měla v únoru premiéru unikátní inscenace O Velikém, Maličkém a Sluníčku (autor a režisér Martin Legerski), která je určena nevidomým a zrakově postiženým dětem.

V březnu se poprvé publiku ukázala loutkami i herci hraná, zpívaná i tančená Šíleně smutná princezna (režie Lucie Málková). Dlouho očekávanou premiéru uplynulé sezony byl Marvin, kterého vymyslel a režíroval nizozemský herec, tanečník, choreograf a režisér Duda Paiva.

„Letošní sezóna byla pro divadlo důležitá a náročná, ale podle mého názoru byla velice povedená. Úspěšně jsme zvládli 10. ročník festivalu Spectaculo Interesse, oslavili jsme šedesáté výročí a zrealizovali jsme i velký projekt s Dudou Paivou - inscenaci Marvin. Myslím si, že nás může úspěšná sezona všechny motivovat do další práce," rekapitulovala uplynulé období JUDr. Jarmila Hájková, ředitelka DLO.

O prázdninách bude opět probíhat v termínu od 13. července do 17. srpna Léto s s pimprlaty. Každou neděli se bude v amfiteátru hrát pohádka a vždy v neděli, pondělí, úterý a ve středu bude přístupná interaktivní výstava Pimprlárium na alternativní scéně.

Nová sezóna odstartuje 31. srpna společnou akcí všech ostravských divadel s názvem Jdeme za Vámi. V září uvede divadlo první premiéru autorské inscenace Martina Geišberga Aika ze ztracené pohádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám