Hlavní obsah

Usměvavý Buddha na kraji Brd je českým unikátem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlato slunečních paprsků se odráží od zlaté špičky buddhistické stúpy v Těnovicích na jihozápadním okraji Brd. Čtyři šňůry s barevnými praporky posvátných textů se pnou od země ke špičce posvátné stavby.

Foto: Vratislav Konečný

Tradiční lotosový posez

Článek

Soška Buddhy shlíží do údolí, kde stojí v malé obci o asi stovce obyvatel zbarokizovaný kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Těnovická stúpa je jediná u nás, po Evropě jich najdeme desítky, největší stojí ve Španělsku.

Stavba naznačující tvarem Buddhovo tělo byla slavnostně inaugurována 14. září 2014. Na její „otevření“ se na pozemek nad obcí, kde se nachází i buddhistické meditační centrum Diamantové cesty otevřené pro všechny příchozí, se tehdy sjely tisíce vyznavačů buddhismu z Česka a zahraničí. Inaugurována  byla pod vedením Šeraba Gjalcchena rinpočeheho z Nepálu a lámy Oleho Nydahla.

Stúpy, je jich osm druhů, znají návštěvníci tradičně buddhistických zemí. Mají různé podoby, v základě ale je jejich tvar špičatý, symbolizují klid a mír.

Pro meditaci je tu naprosto ideální místo, stranou civilizačního hluku, uprostřed krásné podbrdské přírody. Více než rok trvala příprava stavby, stúpa na rozdíl od jiných nemá vnitřní prostor, sestavili ji z žulových  bloků.

Kdykoliv je možné přijít a vyslovit u ní svá přání, meditovat či obcházet po směru hodinových ručiček, což má pozitivní vliv na mysl.

Osvícený princ se stal mnichem

Buddhismem se nazývá náboženský směr starý přes 2500 let, jde o učení indického prince Siddhártha Gautama, zvaného po osvícení Buddha Šakjamuni. Princ při pohledu na lidská utrpení odešel od svých blízkých, začal meditovat, až dosáhl probuzení. Jako mnich putoval do svých osmdesáti let, vysvětloval učení zvané Dharma.

Je to hluboce filozofický směr, v minulém století se stal módním na Západě. Řada osobností začala navštěvovat Indii, Nepál, Laos, Thajsko, Indonésii a vstupovali  na meditační kúry do buddhistických klášterů. Také v Česku má řadu přívrženců, kteří již navštívili zahraniční buddhistická centra.

Zobrazování Buddhy, některé jeho sochy jsou monumentální, začalo asi 450 let po jeho smrti. Je zobrazován povětšinou sedící lotosovém trůnu v mnišském oděvu, ale také je známo několik soch Buddhy ležícího. Obří kamennou sochu Buddhy zničili v roce 2001 zločinci z Talibánu v afgánském Bamiánu.

Před stúpou stojí prostá lavička. Nemusíte být vyznavačem žádného náboženského směru, ale rozhodně stojí  za to se tu na chvíli posadit. Přivřít oči a oprostit se od všeho kolem.

Posaďte se a meditujte

Nad českým Buddhou usmívajícím se z výklenku krásně zpívají čeští skřivani, podbrdský klid vás za chvíli začne uspávat. Možná se po chvíli probudíte osvíceni.

Reklama

Výběr článků

Načítám