Hlavní obsah

Urzon kanadský ze Zoo Brno si o víkendu vyrazil na výlet

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turista urzon se vydal na turistický výlet z brněnské zoologické zahrady do Turistické ulice v Brně-Medlánkách. V neděli 8. července tam byl objeven překvapenými obyvateli ve větvích stromu. Stejně se divili i hasiči, sundávající zvíře ze stromu, protože něco takového ještě nedělali.

Foto: Jiří Smutný

urzon kanadský

Článek

Urzon kanadský se musel dostat ven ze svého příbytku, překonat plot kolem zoo, pole, letiště a další pole. Celkem se jedná o trasu dlouhou asi dva kilometry. Vzhledem k tomu, že se narodil 9. července 2016, chtěl asi oslavit svoje významné výročí na svobodě. Volnosti si ale mnoho neužil. Hasiči použili vysokozdvižnou techniku a přepravní bednu a vrátili zvíře kam patří.

Vzhledem urzon připomíná dikobraza, ale příbuzný je spíše s morčaty. Rodí se jen jedno mládě. Žije samotářským způsobem života. Den tráví spaním v korunách stromů nebo skalních rozsedlinách a v noci sestupuje na zem a hledá si vhodnou potravu. Tou jsou pupeny, květy, listy, jehličí, výhonky, větvičky, plody, semena nebo kůra stromů. Z toho vyplývá, že by byl schopen v naší volné přírodě bez větších problémů nějaký čas přežít.

Strach z predátorů asi nemá, neboť je docela dobře chráněn. Na zádech mu trčí asi třicet tisíc velmi ostrých ostnů, deset až patnáct centimetrů dlouhých. Ty proniknou snadno kůží nepřítele a vzhledem ke zpětným háčkům, kterými jsou ostny na svých koncích opatřeny, nejdou vytáhnout. Urzon kanadský se dožívá sedmnácti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám