Hlavní obsah

Úředníci navštívili včelí farmu ve Skaličce

Novinky, Jiří Šafránek

Jednou ročně pořádá Komise životního prostředí Rady Olomouckého kraje výjezdní zasedání, na němž se její členové seznamují s vybranými projekty, které byly podpořeny Olomouckým krajem. Jedním z nich byl i projekt rodinného Včelařství Juráň ze Skaličky na Hranicku.

Foto: Jiří Šafránek

Členové Komise životního prostředí Rady Olomouckého kraje a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Symerský ve Včelařství Juráň.

Článek

Jaroslav Juráň včelaří s téměř 500 včelstvy a navíc se věnuje šlechtění včel, pěstování matek a oddělků pro další včelaře. Pořádá kurzy včelařství pro začátečníky i školení pro pokročilé včelaře. Je držitelem řady ocenění a certifikátů, které svědčí o jeho vysoké odbornosti i o vynikající kvalitě jeho medu a dalších včelích produktů.

Členové komise si vyslechli poutavé vyprávění o včelách a ocenili především jeho přednáškovou činnost propagující včelařství mezi veřejností.

Včelař Juráň provozuje se svou manželkou i Medový obchůdek, ve kterém najdete nejen vše potřebné pro chov včel, ale i nejrůznější včelí produkty - několik druhů medů, svíčky z včelího vosku, včelí kosmetiku, propolis, medovinu či medové bonbony.

Dalším bodem programu byla návštěva Muzea námořníka Tomáše Vítka, které provozuje obec Skalička. Existence námořnického muzea v této malebné obci na Hranicku velmi překvapila všechny členy komise. Muzeum námořníka vypráví příběh o naplněné touze po cestování po mořích v době, kdy to bylo pro většinu lidí nereálným snem.

Závěrem výjezdního zasedání si členové komise prohlédli zámecký park, který je ve správě Olomouckého kraje a větrný mlýn, který je vyhlášenou turistickou atrakcí v obci Skalička.

Reklama

Výběr článků

Načítám