Hlavní obsah

Únorové dilema: zima, nebo jaro?

Novinky, Stanislava Dvořáková

Dnem 10. února začaly na ústeckých školách jarní prázdniny v termínu měsíce, který býval většinou nejstudenějším zimním obdobím. V současnosti změnou klimatu však nabývá předjarní podoby.

Foto: Stanislava Dvořáková

Únor v současné době.

Článek

Únor bílý? Toto označení kalendářního zimního měsíce dříve platilo, v současné době vlivem přírody by ovšem mohl být uváděn jako zelený, nebýt početného krytí polních ploch krtinci. Takže školní prázdniny tohoto období se od zimních radovánek přesunuly na jarní vycházky.

I druhý únorový víkend se nesl v předjarní atmosféře. Sluncem pozlacená cyklostezka vítala řadu rodičů čelící nekonečným otázkám svých ratolestí: „A tati, kde je ledový mrazík, jak vypadá rampouch, kde přebývá zimní královna a jak vypadá sněhová vločka?”

Časy se rychle mění, a tak pro nejmladší generaci budou brzy základní pojmy zimních krás neznámou představou. Rodiče se musí tužit s výkladem, kdy s povzdechem si říkají, že snad i ty pohádky bude nutno přepisovat.

S povděkem uvítají změnu neskutečné sněhové vločky ve skupenství tekuté vody, kdy navíc městská společnost Tepvos Ústí nad Orlicí připravila na 14. února od 13 do 17 hodin v krytém plavecké bazénu zábavné odpoledne se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra, kde si děti dostatečně užijí her a soutěží, zatím co dospělí si mohou nechat změřit BMI.

Smutnou vzpomínku na zahálející sáňky lze nahradit v dalším zařízení Tepvosu, největší skate hale v ČR, svezením na skateboardu či freestyle koloběžce v pondělí až pátek od 13 do 20 hodin a v sobotu a neděli od 13 do 19 hodin.

Bruslení a lyžování však nic nenahradí, a tak jsou vítány všechny umělé, naštěstí dosažitelné podmínky. Tepvos tak v krytém zimním stadionu o prázdninách rozšířil provozní dobu pro veřejnost v pondělí až pátek od 9 do 11.30 a od 13.30 do 16 hodin, a navíc ve středu mají děti možnost od 14 do 15.30 hodin si zahrát hokej.

Hůře dopadly umělé podmínky v případu sněhu. Ski areál Peklák u České Třebové vzhledem k oblevě, dešti a větru musel být do odvolání uzavřen. Obdobně skončily sjezdovky v nedalekém Přívratu se sněhovou vrstvou jednoho centimetru.

S optimálními podmínkami je v provozu Ski centrum Říčky v Orlických horách. Bez přerušení, kdy se tomuto místu vyhnul i orkán Sabine jsou k dispozici čtyři sjezdovky na vrchu Zakletý, na kterých leží 40 až 80 cm převážně technického sněhu při teplotách kolem 0°C a rychlosti větru 30 km/hodinu. Navíc v noci 11. a 12. února připadlo celkem 15 cm nového přírodního sněhu, který tak vytvořil vzácný obraz skutečné krásy zimního období.

Reklama

Výběr článků

Načítám