Hlavní obsah

Unikátním sakrálním památkám pomáhá hudební festival Za poklady Broumovska

Novinky, Kateřina Ostradecká

Desátý ročník festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska vstupuje v tomto týdnu do své druhé poloviny. Během srpna nabídne posluchačům dalších pět koncertů. Vstupné je dobrovolné. Výtěžek putuje na záchranu unikátních broumovských kostelů, ve kterých se koncerty po celé léto konají.

Foto: Jaroslav Winter

Pátý koncert festivalu přilákal do ruprechtického kostela sv. Jakuba Většího na 370 posluchačů.

Článek

Pátý koncert festivalu Za poklady Broumovska patřil v sobotu 25. července Stamicovu kvartetu a jeho hostu – norskému Engegård Quartet. Koncert přilákal téměř čtyři stovky lidí, kteří po půldruhé hodině vycházeli z kostela sv. Jakuba Většího v Ruprechticích okouzleni výkonem dvou renomovaných evropských souborů.

„Byl to úžasný zážitek,“ svěřila se paní Miroslava, která na Broumovsko přicestovala z Brna. „Na zdejším festivalu jsme poprvé, ale úplně nás uchvátila jeho atmosféra,“ dodala.

Tu ocenili také členové norského Engegård Quartet: „Hrát v tak krásném kostele osvíceném podvečerním sluncem bylo kouzelné. Navíc je zde skvělá akustika. Chceme poděkovat našim kolegům ze Stamicova kvarteta, organizátorům festivalu a publiku za nezapomenutelný koncertní zážitek.“

První houslista a vedoucí souboru Arvid Engegård je hudebním ředitelem komorního festivalu na Lofotských ostrovech, který je charakteristický svou intimitou a přírodními kulisami, podobně jako ten broumovský. Jak by je on sám porovnal?

„Koncerty na Lofotech se konají v menších dřevěných kostelích. Jejich akustika se tak s tou, kterou nabízejí místní kamenné kostely, nedá vůbec srovnávat,“ ocenil Arvid Engegård zvuk a atmosféru unikátních barokních staveb z dílny Dientzenhoferů.

Právě na jejich péči je věnován výtěžek z dobrovolného vstupného. Publikum pátého koncertu přispělo částkou 21 883 korun. Celkem již návštěvníci festivalu letos přispěli částkou 137 693 korun. 

Festivalové partnerství Stamicovců a Engegård Quartet je možné i díky grantové podpoře z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Festival pokračuje v sobotu 1. srpna v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově, kde od 18 hodin vystoupí Dvořákovo trio. To spojuje tři mladé hudebníky, klavíristu Ivo Kahánka, houslistu Jana Fišera a violoncellistu Tomáše Jamníka, kteří patří k interpretační špičce ve svých oborech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám