Hlavní obsah

Unikátní výstava o Romech ukazuje i hrůzu a utrpení tohoto národa

Novinky, René Kekely

V souvislosti s výročím 100. výročí vzniku samostatného Československa vznikla i unikátní mezinárodní výstava s názvem 100 let: Romové v Československu. V Sále architektů na Staroměstské radnici v Praze se zájemci dozví více o historii tohoto národa.

Foto: www.romovevceskoslovensku.cz

Výstava ukazuje život i utrpení Romů v posledních sto letech.

Článek

Romové jsou často kritizováni, pomlouváni a někdy dehonestováni. Ano, někteří možná dělají svému původu ne zrovna pozitivní jméno, ale je celá řada úspěšných, slušných a seriózních lidí v této komunitě. Jsou mezi nimi především skvělí hudebníci, tanečníci, herci, moderátoři… Málokdo ale vůbec ví, co mají mnozí jejich příbuzní a předci za sebou. Mučení, hladovění, šikanu i koncentrační tábory, 

Organizátoři výstavy, kterými jsou Muzeum romského národního obrození a Střední odborná škola managementu a práva, představují život Romů od 1. republiky, přes druhou světovou válku, období socialismu až po romské národní obrození a současnost.

„Cílem expozice je různými uměleckými formami zprostředkovat nejen historická fakta o životě Romů v průběhu 100 let, ale také zprostředkovat emoce, které takový život přináší. Každý z návštěvníků bude mít možnost alespoň na chvíli okusit na vlastní kůži, co znamenalo a znamená být Romem v Československu, respektive v Česku a na Slovensku,” uvedli pořadatelé výjimečné expozice. 

Zahájení výstavy se zúčastnila řada významných osobností, ale třeba také ředitel prestižní soukromé střední školy, Mezinárodní konzervatoře Praha JUDr. Emil Ščuka, kterého expozice, stejně jako celou řadu kantorů velmi zaujala, až šokovala. A nebyl sám.

„Já jsem některé věci tušila, ale některé ne. Je to velmi emoční ukázka života, ale hlavně utrpení Romů. Nedělám a nedělala jsem nikdy rozdíly mezi lidmi podle barvy jejich pleti, ale pouze podle toho, jací jsou, jak se chovají, co umí a co dokázali. Všude se najdou slušní a neslušní lidé a já nemohu říct, že bych někdy zaznamenala nějaký problém,” prozradila i kantorka konzervatoře, zpěvačka a herečka Renata Drössler.

Součástí výstavy, s níž velmi aktivně pomáhala i herečka a další kantorka Veronika Žilková, jsou mimo jiné fotografie Evy Davidové, Jozefa Kolarčíka - Fintického a dalších významných autorů. Návštěvníci se též mohou těšit na prezentaci výrazných osobností rozličných oblastí života zaměřenou především na období po roce 1989. Zaujme je zcela jistě i podobizna světoznámého zpěváka Elvise Preslyeho, který měl, což málokdo tuší, romské kořeny. Překvapením pro mnohé zcela jistě je i to, že tyto kořeny měli třeba také britský herec Bob Hoskins, herec ze Sedmi statečných Yul Brynner nebo dokonce komik a herec Charlie Chaplin.

Výstava bude na Staroměstské radnici k vidění do 10. listopadu, pak zamíří do dalších českých měst a na Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám