Hlavní obsah

Unikátní výstava kreseb Káji Saudka je k vidění v Žihobcích

Novinky, Jan Kaše

V sobotu 4. června byla v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích slavnostně zahájena výstava s názvem Trať se ztrácí v tmě..., která představuje dosud takto souborně nikdy nevystavené kresby, vytvořené Kájou Saudkem pro publikace České speleologické společnosti.

Foto: Jan Kaše

Zleva: Berenika Saudková, Hana Saudková a Anežka Kolajová z Muzea Lameberská stezka

Článek

Výstavu, dokumentující spolupráci Káji Saudka a České speleologické společnosti, zahájila manželka Hana Saudková. 

Záchranné „lano“ od jeskyňářů

Ondřej Neff v doslovu ke komiksu 3x Kája Saudek napsal, že kdo si chce v Čechách tvrdě ustlat, nechť se stane ironikem. Pronásledovat ho budou jak ti, kdo ironii nepochopili, tak ti, kdo ji pochopili.

V roce 1969 zaznamenala obrovský úspěch ukázka komiksového seriálu podle scénáře Miloše Macourka Muriel a andělé, která vyšla v časopisu Mladý svět. Úspěch? Ten se v Čechách neodpouštěl (a stále neodpouští). A tak následoval zákaz. Nutno podotknout, že nebyl posledním.

„Pět let trvalo, než se Saudek mohl k soustavné práci na obrázkových seriálech vrátit. Jak už to bývá, pomoc z neočekávané strany: Česká speleologická společnost ho pověřila vytvořením comicsu u příležitosti 20. výročí zpřístupnění Koněpruských jeskyní,“ napsal Ondřej Neff.     

Jednání s Foglarem

V zimě 1982 - 1983 se předseda Zlatého koně – základní organizace ČSS rozhodl požádat spisovatele Jaroslava Foglara, aby napsal scénář ke komiksu, s čímž souhlasil.

„V květnu 1983 celý scénář s velkou pečlivostí dokončil a předal K. Saudkovi, který na něm už před jeho úplným dopsáním začal pracovat. Původně jsem chtěl před kreslířem jméno autora scénáře utajit, aby se nenechal ovlivnit stylem kresby dr. Fischera, jehož kresby byly nerozlučně s Foglarovou povídkovou a seriálovou tvorbou spojovány. Foglarovo jméno se mi však utajit nepodařilo, protože kreslíř autora poznal už po přečtení první strany příběhu. Naštěstí se mé obavy ukázaly liché a Saudek, nenechav se ovlivnit svým předchůdcem, vytvořil komiks v sobě vlastním, osobitém stylu. V říjnu téhož roku bylo hotovo prvních dvanáct stran, které pana Foglara nadchly,“ uvedl Pavel Nosek v úvodníku ke komiksu Jeskyně Saturn.  

Jenomže komiks vznikl v době, která svobodné tvorbě rozhodně nepřála – v roce 1983. Odbor kultury krajského národního výboru tisk zamítl s tím, že je možné se odvolat na Ministerstvo kultury ČSR, které uvedlo, že tiskoviny tohoto charakteru nepovoluje.  

„Už dříve nám totiž zamítlo žádost o povolení vydat kreslený seriál Peruánský deník – a to autorem scénáře nebyl zakázaný Foglar, ale zasloužilý umělec Miloš Macourek,“ dodává Nosek.

Tištěno bez souhlasu

A jak vše dopadlo? V roce 1984 vyšlo prvních tisíc výtisků Modré rokle, a to i přes zákaz tehdejších orgánů státní moci. Pokračování s názvem Ztracený kamarád bylo vytištěno v roce 1987.

Výstavu, na které je možné se seznámit i s činností a úspěchy České speleologické společnosti, je možné zavítat až do konce července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám