Hlavní obsah

Unikátní projekt divadla v sociální akci bude mít premiéru již v září

Novinky, Jana Schmiedtová
Aktualizováno

Deset nezaměstnaných matek samoživitelek prošlo letos v březnu výběrovým řízením. Od dubna do září tak získaly smlouvu, byly zaměstnány v projektu Divadlo žen a mužů. O co jde? O unikátní projekt divadla v sociální akci iniciovaný o. s. Tripitaka a Centrem experimentálního divadla v Brně.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Vybrané ženy během šesti měsíců projektu dostávaly kromě psychologického, sociálního a právního poradenství hodiny herectví a tance s profesionálními lektory, dále prošly i dílnami kreativního psaní, během kterých se snažily zachytit přelomové okamžiky svého života, své minutosti.

Z napsaných textů se pak postupně rodil námět inscenace, který v mnohém překračuje základní téma genderově podmíněné diskriminace na trhu práce směrem k autentické výpovědi o životní situaci sólo matky v současné společnosti, o rozpadu tradičního modelu rodiny, o nových dimenzích samoty západního člověka i o síle bojovat za svůj život i za život svých dětí.

Námět budoucí inscenace vznikal během společných diskusí, až se zčistajasna objevila SAMODIVA – žena, osamocená víla bojující s nástrahami světa, hrdá, křehká a vůbec ne tuctová.

Deset žen. Deset sólo matek. Deset jedinečných životních příběhů, které do sebe vplývají jako řeky. SAMODIVA je blues o ženě mezi čtyřmi zdmi. Odvážné sólo z posledního dechu. Píseň pro všechna vyvěšená telefonní sluchátka. Dno je každým dnem blíž. Ale SAMODIVA tančí. A nakonec možná přetančí i smrt…

Premiéra inscenace SAMODIVA /divadelní blues pro sólo matky/ proběhne na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku v pátek 13. září od 19:30. Ten samý den bude od 14:00 veřejná generálka. Reprízy jsou naplánované na sobotu 14. září od 19:30, pondělí 16. září od 10:00 a 19:30 a v pondělí 30. září od 19.30. Vstupné je zdarma.

Režie inscenace divadla v sociální akci se ujala Janka Ryšánek Schmiedtová, dramaturgicky za divadelním projektem stojí Anna Saavedra, která také sestavila scénář z textů, co napsaly SAMODIVY: Magda Gregurková, Lenka Chmelařová, Uyanga Kaňková, Vladimíra Lehká, Denisa Nytko, Alena Pavlasová, Veronika Schwarzová, Michaela Straková, Lenka Václavíková a Jiřina Zezulová. 

Inscenace Samodiva /divadelní blues pro sólo matky/ není prvním projektem svého druhu. Od dubna 2011 do dubna 2012 probíhal projekt První úspěch – zaměřený na dospívající lidi vyrůstající v náhradní rodinné péči. Byl také iniciovaný o. s. Tripitaka a Centrem experimentálního divadla v Brně a během jeho trvání vznikly pod vedením mladých režisérů, Janky Ryšánek Schmiedtové, Jiřího Honzírka a Pavla Baďury, tři rozdílné inscenace divadla v sociální akci s názvy Paso a paso – Cesta zraněného bojovníka, Show4Business a Zrcadlo v mym pokoji. Projekt se setkal s velkým ohlasem, a to nejenom u odborné veřejnosti, ale také u diváků a odborné kritiky.

Občanské sdružení Tripitaka dále realizovalo projekty Ghettofest, dva ročníky festivalu v brněnském romském ghetu, a dále pak Renomé, program pracovní integrace pro mladé lidi vyrůstající bez rodin.

Více informací o inscenaci Samodiva /divadelní blues pro sólo matky/ najdete na facebookovém profilu https://www.facebook.com/DivadloSamodiva, více informací o o.s. Tripitaka naleznete na webových stránkách http://tripitaka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám