Hlavní obsah

Unikátní projekt adopce vánočních jedliček zahájilo středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr

Novinky, Ivana Kvasnicová

Chcete si užít Vánoce s jedličkou a poté ji vrátit lesu? Již druhým rokem je možné ve středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr v Praze-Hostivaři zakoupit jedličku v květináči, ozdobit jako vánoční stromek a po svátcích zasadit zpět do přírody. Prodej začal 27. listopadu a potrvá až do Štědrého dne.

Článek

Jedle bělokorá, kdysi královna českých lesů a oblíbený vánoční stromeček, v posledních 150 letech mizí z Česka i z celé střední Evropy.

Jedle bělokorá byla v dřívějších dobách na našem území významnou dřevinou, jejíž přirozené zastoupení před začátkem výraznějších antropogenních vlivů dosahovalo 19,8 procenta (Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství ČR 2015).

Aktuálně dosahuje v ČR její zastoupení s 28 251 hektary redukované plochy pouze 1,1 procenta. Do budoucna se však uvažuje, že by měl její podíl vzrůst na 4,4 procenta. S ohledem na v minulosti silné znečištění ovzduší a na lesnické preference ostatních jehličnanů byl tedy ústup jedle z lesů v některých částech přirozeného areálu poměrně razantní.

Jedním z příspěvků k záchraně jedle je i vyhlašování chráněných území různých kategorií a genových základen. Těchto specificky lesnických objektů zaměřených na zachování především autochtonních genetických zdrojů dané dřeviny však v poslední době ubylo. 

Změnu v tomto nepříznivém trendu by měl přinést vyhlášený Národní program ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin na období 2014–2018, na který budou v budoucnu postupně navazovat jeho další etapy.

Jednou z možností, jak začít jedli pomalu do lesů vracet. je právě i akce Adoptuj jedličku, která pomáhá tvořit Vánoce šetrnější a přináší dvojnásobnou radost.

Jedli bělokorou v květináči je možné zakoupit na infocentru Toulcova dvora, z.s.Středisko ekologické výchovy, Kubatova 32, Praha 10 - Hostivař za 100 Kč. K sazeničce, kterou lze ozdobit a využít jako vánoční stromek, dostane kupující „rodný list“ stromku - a hlavně návod jak se o něj starat během svátků, před nimi i po nich.

Na jaře Toulcův dvůr zorganizuje společné sázení a kdo bude chtít vrátí jedli zpět do lesa v oblasti Břežanského potoka a Závisti.

„Je možné vysadit jedličku i na vlastní zahradě či jiném pozemku, ale společné jarní sázení je velmi milé setkání a logické vyvrcholení této akce,” uvedla k projektu Lenka Skoupá, předsedkyně Toulcova dvora.

Reklama

Výběr článků

Načítám