Hlavní obsah

Unikátní nápad: V Krásné Lípě vypustili plovoucí betlém

Novinky, Marek Novák

Severočeské město Krásná Lípa se chlubí unikátem, který během adventního období přijíždí obdivovat lidé z širokého okolí. Kromě tradiční vánoční výzdoby místní vyrobili i speciální betlém s plovoucím dnem. Nedávno jej vypustili na místní rybník, kde jej v noci osvětlují reflektory.

Foto: město Krásná Lípa

Pohled na betlém

Článek

S nápadem na stavbu vodního betléma přišel starosta města Jan Kolář, který se podle svých slov inspiroval v Rakousku: „Tam si také betlém pouští na jezera. U nás jsem zatím o jiném neslyšel.“ Dřevěnou konstrukci vyrobili pracovníci místních technických služeb, náklady byly podle představitelů města minimální.

„Betlém je zakotvený na místě, v noci je osvětlený. Mezi místními má mimořádně pozitivní ohlas, nápad se rychle šíří i na sociálních sítích,“ prozradil starosta Kolář. Betlém na rybníce doposud bez obtíží plave již téměř dva týdny, během kterých se navíc na Děčínsku stal doslova okresní atrakcí.

„Přijela jsem se na betlém podívat až z Varnsdorfu, protože jsem ho už několikrát viděla na internetu a chtěla jsem jej vidět naživo. Překvapilo mě, jak je vevnitř kvalitně zpracovaný. Snad ho tu nikdo nepoškodí,“ říká jedna z návštěvnic Alena Sýkorová.

Do hledáčků fotoaparátů se kromě betléma dostává i krásnolipská výzdoba architektky Evy Cerhové ve výlohách místních obchodů a v noci i zvláštní nasvětlení fontán na náměstí, které bylo před rokem vyhlášeno stavbou roku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám