Hlavní obsah

Unikátní lasturové figurky doplnily v hořovickém zámku hračky malých aristokratů

Novinky, Libor Knížek

Výstavu hraček šlechtických dětí doplnily v zámku v Hořovicích od středy unikátní lasturové figurky.

Foto: Libor Knížek

zámek v Hořovicích, jedna z lasturových figurek Turka

Článek

Výstava her a hraček malých aristokratů láká návštěvníky do hořovického zámku sice již od dubna, ale stále má co nového nabídnout. Ve středu 27 června byla obohacena o velice zajímavý soubor figurek.

Po boku unikátního domečku pro panenky z přelomu 16. a 17. století se zde představují rokokový kavalír se svou krásnou dámou, zahradník se zahradnicí, muzikant, skupina Turků a další rozmanité postavičky.

Jejich stáří, původ a účel je zahalen tajemstvím. Podle tradice je jejich rodištěm přístavní město Terst a přítomnost moře je vyzdobila pestrou škálou mořských lasturek. Vlastně se jedná o dřevěné postavičky, které jejich tvůrce po vyřezání natřel sádrou, do které umístil místo šatů a doplňků mušličky.

Stáří figurek se odhaduje na 300 let a jako tenkrát tak i dnes je jejich účel stejný: pobavit a potěšit oko návštěvníka. Lidské postavy jsou doplněny vázami s květy a stromy s hnízdícími ptáčky, které jsou vyrobené ze stejného materiálu.

Prohlédnout si je lze na zámku v Hořovicích až do konce návštěvnické sezóny, tedy do října. Prohlídku hraček můžete spojit s prohlídkou zámeckých interiérů a využít tak slevy na vstupném při prohlídce více okruhů. Odpočinek pak naleznete v romantickém prostředí zámeckého parku, případně v příjemné zámecké kavárničce.

Reklama

Výběr článků

Načítám