Hlavní obsah

Unikátní hrázděné domy ve Lnářích zanedlouho pohltí neodvratná zkáza

Novinky, Petr Hejna

Lnáře si mnozí spojí s uzavřeným komunistickým vládním sídlem, zajetím generála Vlasova na sklonku války, stopami Krčínova rybníkářství, zámeckou zahradou, muzeem kočky či siluetou kláštera na kopci nad obcí. Místní raritou jsou i staré domy švýcarského typu, jejich osud je však neodvratně zpečetěn.

Foto: Petr Hejna

Umírající svědectví času

Článek

Na návrší za zámeckým parkem byla po roce 1700 vystavěna z iniciativy Zuzany Terezie Renaty Černínové (vdovy po Tomáši Zacheusovi Černínovi), majitelky lnářského panství, barokní kaple. Tehdejší pojmenování Kalvárie dokladuje úmysl uctívat zlomový okamžik biblických událostí - Kristovo ukřižování.

Dnešní název kaple sv. Anny na Kalvárii je používán od roku 1840, kdy stavebně klasicisticky upravená kaple byla zasvěcena sv. Anně. S tou svatostí to nebylo až tak jednoznačné - majitel panství hrabě Václav Klement Lüncker z Lützenwicku tím vzdal současně po svatbě roku 1836 hold své choti Anně de Arvay. Nicméně manželství zůstalo bezdětné.

Na Annabergu - hoře sv. Anny, kterou pojmenovat se více hodí kopec, vyrostl i komplex v těchto končinách neobvyklých hospodářských budov švýcarského (nebo též jihozápadním Německem motivovaného) stavebního stylu, odtud i pochází pojmenování Švýcárna. Donedávna chátrající kaple byla roku 2011 opravena, bohužel totéž nepotkalo a evidentně nečeká komplex ruin malebných hrázděných domů. Propadlé střechy, drolící se zdivo, vymlácená okna, hnijící trámy…, reálie lahodící sice oku milovníka autentických zřícenin, nicméně jsou jasným signálem, že tyto domy již příští generace uvidí tak leda na fotografiích.

Na dalším vrchu, vzdáleném necelých 500 metrů, stojí objekt kláštera bosých augustiánů s farním kostelem Nejsvětější Trojice. Objekt kláštera slouží jako léčebna - po záboru a deportaci kněžích komunisty v poúnorovém tažení proti církvím však prvotní využití bylo pro ženskou věznici. Kostel přes svoji funkčnost je rovněž v neutěšivém stavu, nicméně není to stav katastrofy, jako u Švýcárny. Kostel byl vystavěný na místě původní kaple sv. Trojice (z roku 1899) v letech 1666 -1723, čtyřkřídlý klášter byl dostavěn roku 1693.

Rybníkářství má ve Lnářích tradici již od dob Krčínových, u jednoho z nich - Veského, na hřbitově s polodřevěnou zvonicí kostela sv. Mikuláše, se nachází hrob jednoho z otců CČSH Adolfa Arnošta.

V čase otevírací doby zámku pochopitelně za návštěvu stojí jeho interiéry a zahrada, stejně jako muzeum, věnované oblíbenému domácímu mazlíčkovi kočce. Více o historii zámku i možnost prohlédnout si video z objektu najdete v tomto článku

Lnáře uspokojí jak milovníky historie a umění - v klášteře například pracoval sochař Václav Levý, přilehlý kostel nabízí na hlavním oltáři obraz Petra Brandla z roku 1707, jeho pobyt připomíná i lípa pod kostelem. Jinou částí populace vyhledávané novodobé dějiny pak zase souvisí s druhou světovou válkou, kdy na zámku bylo zřízeno výcvikové středisko Hitlerjugend, či setkání spojeneckých armád a polapení obávaného krátkodobého hosta zámku generála Vlasova.

Paradoxem je i skutečnost, že Gottwald řečnil na Staroměstském náměstí z balkonu právnické kanceláře tehdejšího majitele zámku JUDr. Vaníčka - ne že by se snad přátelili, ale balkon měl strategickou polohu, takže byl bez svolení obsazen mužem, který se právě vrátil z Hradu, aby zanedlouho objekt zestátnil. 

Právě následná doba, kdy došlo k letité devastaci zabavených majetků, se podepsala jak na zachování straně sloužícího zámku, tak naopak na totální zkáze nespočtu zanedbávaných objektů, o morálním úpadku společnosti nemluvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám