Hlavní obsah

Unikátní fotografická výstava je k vidění v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 5. února v 17 hodin byla vernisáží otevřena výstava ostravského špičkového fotografa Martina Straky pod názvem MARTIN-HANA-EDITH. Výstavu otevřel úvodním slovem šéf souboru opereta / muzikál Národního divadla moravskoslezského Patrick Fridrichovský. Výstava v malém prostoru, ale velkého účinku se setkala u diváků s nadšením.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v DJM v Ostravě MARTIN-HANA-EDITH 5.2.2016: Dramaturg Patrick Fridrichovský a fotograf Martin Straka

Článek

Výstava MARTIN-HANA-EDITH v horním patře foyer Divadla Jiřího Myrona byla otevřena v rámci uvádění inscenací souboru opereta / muzikál NDM o životě francouzské šansoniérky Edith Piaf. Autorkou hry Edith a Marlene je maďarská spisovatelka Éva Pataki. Hru v Ostravě režíroval Janusz Klimsza.

V průběhu představení fotografoval herečku v hlavní roli špičkový fotograf, autor knih Když fotoreportér musí (2014) a Mezi oceány (2015) Martin Straka (1967). Vybíral si situace, kdy z herečky ztvárňující Edit Piaf vyzařoval život, láska, smutek i nadšení - a právě tehdy mačkal spoušť.

Na sedmi fotografiích se odehrává život francouzské šansoniérky Edith Piaf, do které se nezapomenutelným způsobem vžila herečka Hana Fialová.

Absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě je od roku 2003 členkou souboru opereta / muzikál NDM. Ztvárnila nesčetné množství rolí od inscenace Šest žen Jindřicha VIII. přes Sugar, Edith a Marlene až po chystaný světový muzikál v režii Jiřího Nekvasila Jesus Christ Superstar, který bude mít premiéru 17. března 2016. Již v roce 2003 byla v užší nominaci na Cenu Thálie za inscenaci Marguerite. Cenu Thálie obdržela za roli  Edith 28. března 2015.

Edith Piaf (19. prosince 1915 - 10. října 1963), francouzská šansoniérka, se stala legendou. Ke 100. výročí narození byla v Národní knihovně v Paříži uspořádána výstava o jejím životě. K tomuto výročí se váže také fotografická výstava v Divadle Jiřího Myrona.  

Vernisáže se kromě dramaturga a šéfa souboru opereta / muzikál Patricka Fridrichovského a fotografa Martina Straky zúčastnila i Hana Fialová, která chystající se právě na představení Edith a Marlene přišla, jak sama řekla, učesaná - neučesaná, oblečená - neoblečená, ale veselá a sympatická. Před přítomným publikem vystřihla píseň z muzikálu a svěřila se o náročné teoretické i praktické přípravě před premiérou inscenace Edith a Marlene.

Účast na vernisáži si nenechala ujít věrná divačka, která podle vlastních slov toto představení viděla již dvaadvacetkrát. „Lístky získávám někdy velmi těžce, protože je většinou vyprodáno. Hlídám internet, takže je to i o štěstí. Podobně jako zde vzpomínala Hana Fialová, i já jsem byla v Paříži na výstavě k stému výročí narození Edith Piaf. Přestože jsem viděla těch představení tolik, je i pro laika patrné, že se představení vyvíjí a je úžasnější jedno představení od druhého,” uvedla Jarmila Kojdecká z Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám