Hlavní obsah

Unikátní filmové plakáty ze sbírky Vítězslava Tichého jsou k vidění v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Československý filmový plakát s podtitulem 60. léta 20. století je název výstavy v malém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce, na které představuje skvosty ze své unikátní soukromé sbírky její majitel - Vítězslav Tichý z Bystřice pod Hostýnem.

Foto: Město Dobruška (archiv)

Československý filmový plakát s podtitulem 60. léta 20. století je název výstavy v malém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce.

Článek

Sběratel se netají tím, že právě české filmy natočené v šedesátých letech minulého století patří mezi jeho nejoblíbenější. Určitě však není sám, vždyť stačí vzpomenout snímky jako Lásky jedné plavovlásky, Kdyby tisíc klarinetů, Ostře sledované vlaky, Kladivo na čarodějnice, Markéta Lazarová, Kdo chce zabít Jessii? nebo třeba Skřivánci na niti a rázem zaplesá srdce nejednoho filmového fanouška.

A plakáty, které tyto skvosty provázely na cestě našimi filmovými sály, jsou až do konce června v Dobrušce k vidění.

Na otázku, jaký z těchto filmů je pro Vítězslava Tichého tím nejlepším a nejoblíbenějším, majitel největší světové soukromé filmové sbírky po krátkém váhání odpověděl: „Všichni dobří rodáci,“ čímž jistě potěšil mnoho Dobrušťáků.

Důvody jsou hned dva: Režisér tohoto kultovního filmu Vojtěch Jasný totiž navštívil osobně Dobrušku v červnu 2012 a v prostorách, kde se výstava koná, se setkal s filmovými fanoušky. Navíc hlavní roli Františka svěřil legendární režisér Radoslavu Brzobohatému, který je pro většinu místních přes všechny filmové postavy především F. L. Věkem z televizního seriálu.

Slavnostní zahájení výstavy Československý filmový plakát se uskutečnilo za přítomnosti starosty Dobrušky Petra Tojnara, členů vedení města a zastupitelů, náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Otakara Rumla a radního Josefa Lukáška.

Vernisáž zároveň symbolicky odstartovala „druhé filmové léto“ v Dobrušce, jak by se daly nazvat měsíce, kdy v sedmitisícové bráně do Orlických hor fungují najednou až tři kina.

Vedle možnosti zhlédnout filmové projekce v zrekonstruovaném Kině 70 obohatí koncem června nabídku opět kino na kolejích – velice oblíbený kinematovlak. Třetí v řadě je pak letní kino, které po roce znovu funguje v prostorách koupaliště.    

Reklama

Výběr článků

Načítám