Hlavní obsah

Unikátní expozice přibližuje (nejen) historii Jarošovského pivovaru

Novinky, Jaromír Talák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už 330 let od doby, kdy byl v Uherském Hradišti založen pivovar Jarošov. Tuto událost si připomíná expozice Pivo a tabáček, nacházející se v prvním patře hlavní budovy Slováckého muzea v Uherském Hradišti. A přitom by se Jarošovský pivovar tohoto jubilea ani nemusel dočkat.

Foto: Jaromír Talák

Replika hospody U Špičáka

Článek

Pivovar totiž po roce 1997 přestal z rozhodnutí tehdejšího majitele vyrábět zlatavý mok a byl prodán firmě Heineken. Ta v něm však pivo nevařila a pouze v něm vyráběla slad.

Definitivní konec nastal v roce 2013, kdy byly prostory koupeny firmou Vymyslický – výtahy. Ta pak část budov používala k výrobě výtahů. Ostatní objekty chátraly a vypadalo to, že je s pivovarnictvím v Uherském Hradišti konec.

Nový začátek

Naštěstí v roce 2015 vznikla akciová společnost Jarošovský pivovar. Ta znovuzahájila vaření piva a 8. února 2017, po 20 letech, byla vyrobena první várka. Ale úspěchy nekončily jen zde. Za svou novou etiketu, inspirovanou tradičním slováckým vzorem, se společnost umístila na přičce ve světové soutěži World Beer Awards. 

To a mnohem více o dějinách nejen Jarošovského pivovaru, ale i pivovarnictví a piva se můžete dozvědět na expozici Pivo a tabáček. Kromě historie jsou zde i mnohé exponáty přímo z pivovaru, jako reklamy, půllitry, pivní sudy, ale třeba i dřevěná lednička.

Součástí expozice je také velmi zdařilá replika hospody U Špičáka. Ta věrně zachycuje, jak to asi vypadalo v typické městské hospůdce za císaře pána. Jediné, co chybí k dokonalé autentičnosti, je pach cigaret a piva. Nachází se zde malá expozice o historii kouření. Ačkoliv není tak bohatá jako výstava o pivě, určitě zaujme, hlavně díky mnoha vystaveným dýmkám.  

Bergman 100

Pokud by vás náhodou dějiny piva a kouření nezaujaly, nemusíte se obávat. V přízemí se nachází výstava Bergman 100. Ta pojednává o životě švédského režiséra a držitele několika Oscarů Ingmara Bergmana. Jeho tvorbu nám pak přibližují plakáty, na jejíž tvorbě se podíleli i čeští výtvarníci.

Jestli vás zajímají tradice na území Slovácka, pak se vám určitě bude líbit stálá výstava Národopisná expozice Slovácko. Ta byla nově obohacena i o interaktivní část, a tak se návštěvník může dozvědět více o jednotlivých částech Slovácka a vyzkoušet si své vědomosti. 

Výstava Jarošovského pivovaru potrvá do 23. září, výstava plakátů do 9. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám