Hlavní obsah

Unikátní divadelní projekt, který pomáhá matkám samoživitelkám, se představí v Praze

Novinky, Jana Schmiedtová

V pátek 6. června se v Divadle v Celetné představí inscenace SAMODIVA /divadelní blues pro sólo matky/. V druhé půlce večera se o projektu Divadlo žen a mužů promítne dokumentární film. Cílem celého snažení bylo podpořit matky samoživitelky, které po mateřské dovolené marně hledaly a hledají práci.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Deset nezaměstnaných matek samoživitelek, deset sólo matek, prošlo v březnu 2013 výběrovým řízením. Na šest měsíců (od dubna do září 2013) tak získaly smlouvu, byly zaměstnány jako herečky v projektu Divadlo žen a mužů. O co jde?

O unikátní projekt divadla v sociální akci. Vybrané ženy během šesti měsíců projektu dostávaly kromě sociálního, právního a psychologického poradenství hodiny herectví a tance s profesionálními lektory, dále prošly dílnami kreativního psaní, během kterých se snažily zachytit přelomové okamžiky svého života, své minulosti.

Z napsaných textů se postupně rodil námět inscenace, který v mnohém překračuje základní téma genderově podmíněné diskriminace na trhu práce směrem k autentické výpovědi o životní situaci sólo matky v současné společnosti. Hraje se o rozpadu tradičního modelu rodiny, o nových dimenzích samoty západního člověka i o síle bojovat za svůj život i za život svých dětí.

Námět inscenace vznikal během společných diskusí, až se zčistajasna objevila SAMODIVA – žena naší současnosti, osamocená víla bojující s nástrahami života, hrdá, křehká a vůbec ne tuctová. Po půl roce intenzivní kreativní práce se deset aktérek projektu představilo v kolektivní autorské inscenaci, která je od té doby pravidelně reprízovaná, a to nejen v Brně.

Součástí pražského večera bude divadelní inscenace (trvá asi 55 minut) a promítání filmu České televize (trvá také asi 55 minut). O projektu totiž vznikl časosběrný dokument režisérky Ivety Grófové BLUES PRO SÓLO MATKY.

Samodiva /divadelní blues pro sólo matky/:

Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová

Dramaturgie: Anna Saavedra

Scénář: sestavila Anna Saavedra z textů, které napsaly SAMODIVY

Hrají SAMODIVY: Magda Gregurková, Lenka Chmelařová, Uyanga Kaňková, Vladimíra Lehká, Denisa Nytko, Alena Pavlasová, Veronika Schwarzová, Michaela Straková, Lenka Václavíková a Jiřina Zezulová

Premiéra inscenace proběhla na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku v pátek 13. září 2013.

Projekt je financován z prostředku ESF a rozpočtu ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám