Hlavní obsah

Unikátní čínské vodotisky jsou k vidění na výstavě v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Moravskoslezskému kraji se podařilo do regionu přivést unikátní výstavu čínských vodotisků. Díla zachycují nádhernou čínskou přírodu pod názvem Skvosty jezer a hor / Vodní tisk o Západním jezeře si návštěvníci mohou prohlédnout v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích až do 15. září.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.8.2018 Skvosty jezer a hor/ Vodní tisk o Západním jezeře. Výstava Čínské republiky v Gongu

Článek

Z iniciativy čínského velvyslanectví v Praze za podpory Odboru kultury provincie Če-t´iang Čínské lidové republiky a Moravskoslezského kraje výstavu připravilo Muzeum umění provincie Č-t´iang. Výstavu zaštítil náměstek hejtmana MSK pro kulturu Lukáš Curylo.

Výstava byla zahájena v Gongu 6. srpna. Návštěvníky přivítal náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

„Moravskoslezský kraj se mění. Již dlouho není územím zastrčeným kdesi na východě České republiky, o kterém se mluví nanejvýš v souvislosti s těžkým průmyslem. Je sebevědomým regionem s bohatým kulturním životem a četnými přátelskými vazbami s regiony z celého světa. Tak jak zde dnes otevíráme výstavu Čínské republiky Skvosty jezer a hor, tak i Česká republika představí své přírodní nádhery v Číně,” řekl Jan Krkoška.

Informace, které přednesli zástupci Čínské republiky, překládal do češtiny Ing. Martin Kříž, soudní tlumočník z jazyka čínského.

Zástupkyně ředitele Zhejiang art Musea předvedla, jak se tvoří vodní kresby. Technologii předvedla na čínském znaku, který vyjadřuje vodu. Příležitost vyzkoušet si vodní znaky tisknout dostali velvyslanec Čínské republiky, náměstek hejtmana Jan Krkoška a zastupitelka MSK Jarmila Vlčková. Společně pak předvedli znaky voda, rok, tisíc a tisknout.

Po slavnostním zahájení výstavy byli návštěvníci svědkem worshopu kaligrafie, který předvedl umělec Sven Kraus.

Podle tiskové mluvčí MSK Miroslavy Chlebounové obyvatelé provincie Če-t´ieag se pyšní poetickou krajinou obklopenou impozantním horstvem a spoustou jezer, považují za duši provincie Západní jezero, které je coby světové kulturní dědictví spojuje s dávnými dynastiemi. Právě Západní jezero se stalo motivem a předlohou pro vystavené malby. Výstava odráží také způsob, jakým současní umělci vnímají a zkoumají moudrost Východu reprezentovanou, vodní kulturou. Voda je v čínské kultuře symbolem obklopení, klidu a tiché vytrvalosti.

Výstava potrvá do 15. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám