Hlavní obsah

"UMPRUM na rynku" představila výuku na Střední škole uměleckoprůmyslové

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek 9. června v rámci Města v pohybu opanovaly Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí pracovní ukázky z výroby uměleckých oborů studentů místní Střední školy uměleckoprůmyslové.

Foto: Stanislava Dvořáková

Návštěvníkům akce "UMPRUM na rynku" byla dána možnost seznámit se s tkaním na ručních stavech, vyvazováním koberců a dalšími úkony oborů SŠUP.

Článek

Proměny a všestrannost Města v pohybu potvrdila čtvrteční akce "UMPRUM na rynku" na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí.

Hlavní pořadatelka z pedagogického sboru SŠUP Ivana Franzová vybrala jako plenér prostranství náměstí, kam byly umístěny sekce jednotlivých ukázek. Jednalo se zejména o prezentaci oborů design oděvů, produktů a obalů a interiérový design. Dále se na škole vyučují umělecké obory grafický design a fotografie a média. Průmyslovými obory jsou reklama a propagace, mechanik-seřizovač a nástrojař. S podrobnostmi veškeré výuky se bylo možné seznámit u stánků s nabídkou příslušných letáků.

Praktická ukázka byla zajištěna základní obsluhou ručního osmilistového stavu, který slouží k výrobě prostěrek a tkanin. Dále bylo možné pozorovat při práci studentku u obsluhy rámu sloužícího pro vyvazování koberců a tapisérií.

Vedlejší stolek patřil předvedení práce s patchworkem a větší část prostoru byla ponechána pro modely oděvů, s kterými studentky oboru design oděvů sklízejí pravidelné úspěchy na soutěžích Módna línia mladých v Prešově. Tentokrát ukázka tvoření modelů byla zaměřena v menším provedení na panenky.

Během dopoledne se na náměstí vystřídaly třídy žáků mateřských a základních škol místních i z okolí, u kterých největší zájem vzbudila výroba tzv. placek. Neodolatelnou nabídkou pro ně bylo získat tuto ozdobu na tričko, tašku či batoh s nápisem či malůvkou podle vlastního přání. Doprovázející učitelky měly často docela starost s udržením pořádku v tlačící se frontě.

Pro zájemce technického zaměření byly připraveny stavebnice průmyslových zařízení a automatizace. V činnosti si mohli prohlédnout minimodely obnovitelných zdrojů solární a větrné elektrárny.

Přehlídka výuky SŠUP byla ještě doplněna možností zblízka pozorovat studentky při tvoření malby a kreseb okolí a různých fantazií.

Škola také provozuje prodejnu textilního zboží vlastní výroby, která byla zastoupena stánkem s prodejem výrobků a výtvarných prací studentů.

Zajímavým a zábavným způsobem byl tak splněn cíl přiblížit veřejnosti rozmanitou práci uměleckých a průmyslových oborů SŠUP a žákům základních škol umožnit vyzkoušet si některou z představených činností.

Reklama

Výběr článků

Načítám