Hlavní obsah

Umění ve fotografii nabízí momenty lidskému oku utajené

Novinky, Stanislava Dvořáková

Galerie Malé scény v Ústí nad Orlicí v sobotu 1. září otevřela tradiční výstavou fotografií podzimní sezónu kulturních a výtvarných akcí.

Foto: Stanislava Dvořáková

S názvem fotografie V růžové vstoupila do galerie i růžová nálada něžné krásy.

Článek

S prvními zářijovými kapkami deště jako by se v kouzelném sklíčku přenesly všechny krásy letošního slunného léta naposled do vzpomínek zachycených objektivem fotoaparátu.

Výstava Rozmanitost fotografie Jiřího Kočí ASČF a jeho vnuka Jiřího Láslo v desítkách ukázek potvrdila jedinečnost okamžiku zachyceného objektivem fotoaparátu, přetvářejícího zdánlivě všední děj do nepomíjejícího obrazu věčné skutečnosti. Toto zobrazení je o to zajímavější, že se jedná o zastavení momentu pohybu, které lidské oko není schopno vnímat.

Jiří Kočí, nar. 1952 v Ústí nad Orlicí, byť absolvent strojní průmyslovky, již s ukončením studií propadl tomuto kouzlu fotografie. V roce 1978 pak reprezentoval Československo na 17. Bienále černobílé fotografie, které pořádala světová organizace FIAP v Řecku. Svými fotografie se poté podílel na 60 výstavách po celé České republice i v zahraničí, na kterých získal na 34 ocenění. V roce 2017 se stal členem České federace fotografického umění a v tomto roce mu byl udělen titul ASČF - Autor Svazu českých fotografů.

Po vzoru dědečka vedle hry na klarinet a saxofon v ústeckých hudebních orchestrech si dvanáctiletý Jiří Láslo také oblíbil umění zachycené fotografií, kde se dočkal již úspěchu 1. místem v soutěži Příroda a železnice.

Návštěvníku výstavy prostřednictvím jejich tvorby je dána možnost procházet světem barev zázraků přírody, fantazie každodennosti, nálad a štěstí od ranního úsvitu v růžové barvě jara až do podzimního rozjímání v modrém zátiší.

V Posloupnosti času jakoby zobrazenou Cyklostezkou proplouvají záběry Rychlost, Budoucnost neznámá, Optimistické ráno, Vzpomínání, Pozdní návrat, Žízeň, Muška v oku, Rodiče a děti, Paparazzi, Zátiší s oknem až po Rozjímání s nádechem fantazie.

Do fotografií Jiřího Láslo vstupuje současnost v podobě zátiší - Za školou, Bandaska, hravosti - Kamarád do deště, Salto, krásy hor a vod - V Tatrách, Pod Skalnatým plesem a krás přírody Podzim, Orchidej, Noční jízda a sérii snímků uzavírá symbolicky růžová barva naděje v obnovu života Květ a kámen.

Rozloučení s výstavou se uskuteční v sobotu 29. září, v průběhu měsíce ji lze navštívit v úterý až pátek od 15 do 22 hodin a při každé akci konané v Malé scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám