Hlavní obsah

Umění spjaté s motorismem představuje Galerie výtvarného umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 21. června v 17 hodin se uskutečnila vernisáž výstavy Motor & Art v ostravském Domě umění. Expozice potrvá do 11. září.

Foto: Josef Zajíc

AERO 500 1931

Článek

Výstavu zahájil ředitel Galerie výtvarného umění Jiří Jůza a kurátor výstavy Jan Kudrna.

Expozice je věnována především prvorepublikovému motorismu a výtvarnému umění. Je zaměřena na umělecká díla s motoristickou tématikou od počátku 20. století do konce padesátých let. Na výstavě návštěvníci najdou padesát exponátů. Obrazy, grafiky, plakáty, plastiky, smaltové tabule, výdejní benzinové stojany a další.

"Za největší exkluzivitu této výstavy považuji motocykl Laurin & Klement z roku 1902. Tento typ motocyklu existuje ve světě jen v několika exemplářích," vysvětlil nám Jan Kudrna, kurátor výstavy. Součástí výstavy je i automobil  AERO 500 z roku 1931 a několik motocyklů z průřezu let 1902 až 1960.

"Výstavní projekt chce upozornit na dnes již opomíjenou funkci motorových vozidel ve výtvarné oblasti. Řada umělců dokázala nový element ve společnosti nově uchopit a zpracovat," konstatoval Jan Kudrna.                               

Expozice představí umělecká díla Kamila Lhotáka, Viléma Kreibicha, Otakara Švece, Antonína Procházky a dalších. Vernisáž výstavy oživila dobová muzika kapely NoJo bandu z Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám