Hlavní obsah

Umělečtí benjamínci vystavují v mikulovské galerii

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý rok jejich ruce vedly štětce, tužky i pera po čtvrtce nebo kartónu. Svět kolem sebe pozorovali hledáčkem fotoaparátu. Malí výtvarníci a fotografové ze Základní umělecké školy v Mikulově právě představují svoje dílka veřejnosti.

Foto: Dana Smrčková

Malby na téma Poušť.

Článek

Kolekce podobizen žen a mužů černého kontinentu, totem, pestrobarevná chrastidla, masajské štíty a osobité snímky zaplnily Městskou galerii v Mikulově. Výroční výstavu žáků výtvarného a fotografického oboru tam v pátek 17. června zahájila slavnostní vernisáž.

„Máme za sebou úspěšný a hektický rok. První část jsme věnovali našemu projektu s názvem Pravěk. S pracemi, které v rámci něj vznikly, jsme se přihlásili do soutěže výtvarných oborů základních uměleckých škol, která se koná jednou za tři roky,“ shrnul vedoucí oboru Karel Frantel.

A jeho svěřenci uspěli. Z kraje postoupili do celostátního kola, které se v září uskuteční ve Šternberku. „Pro malou školu jakou ta naše mikulovská je, to představuje obrovský úspěch, obstát v konkurenci a dostat se mezi ty velké, etablované z Brna,“ usmíval se Frantel.

Malby, kresby a objekty představují širokou paletu výtvarných technik, které si děti v průběhu uplynulého školního roku vyzkoušely. „Poslední tři měsíce jsme se věnovali tématu Afrika. O většinu toho nejlepšího z předchozí tvorby jsme totiž díky soutěži přišli,“ vysvětlil Frantel. Některé další práce ze série Živly zdobí do 30. června zdi Dietrichsteinské hrobky.

Výsledky své činnosti představuje v galerii taky kroužek digitální fotografie. „Fungujeme druhým rokem a myslím, že na fotografiích samotných je vidět, že to má smysl. Zachycují specifické dětské vidění světa,“ poznamenal vedoucí oboru Daniel Kamenár.

Výstava malých umělců potrvá do konce června. První prázdninový den ji vystřídá Kukátko do Mongolska. Galerie má otevřeno každý den kromě pondělí, od 10 do17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám