Hlavní obsah

Umělci tvořili v areálu Vítkovických sléváren, teď se představují na výstavě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rezidenčním pobytu mladých umělců, které zajistila INDUSTRIAL Gallery sídlí v Ostravě na Zahradní ulici číslo 10, vyvrchola jejich činnost v úterý 17. července vernisáží. Výstava tří umělců, kteří tvořili v areálu Vítkovických sléváren potrvá do 17. srpna.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17. 7.2018 Rezidenční pobyt umělců.Umělecká diskuze. Zprava: kurátorka Zuzana Kulhánková, Denisa Štefanigová, Klaudia Korbelič.

Článek

Je pravidlem, že INDUSTRIAL Gallery spolu se společností Vítkovické slévárny společnost s ručením omezeným, zajišťují pobyt umělců v areálu továrny. Podle kurátorky a manažerky galerie Zuzany Kulhánkové umělci jsou vybráni galerií - případně s některými INDUSTRIAL Gallery již dříve spolupracovala.

V areálu Vítkovických sléváren v pondělí 16. července finišovaly konečné práce nad uměleckými díly, které v úterý 17. července dvě přítomné umělkyně Denisa Štefanigová a Klaudia Korbelič představily na vernisáži.

Denisa Štefanigová si v průběhu rezidenčního pobytu areál továrny prošla a na základě svých podnětů z komentované prohlídky začala v prostorech skladu modelů tvořit svá díla. 

„Tento obraz jsem například vytvořila na základě zkušeností z prohlídky v jedné hale. Viděla jsem náročnou práci svářečů. Podněty jsem v ateliéru začala zpracovávat po svém. Tak vznikl obraz Pracovní kóje č. 11. Zaujala mě hrouda spáleného písku, okna, kterými prosvítá světlo ve tmavých prostorách. Také mě inspirovaly igelitové tmavé závěsy, které oddělují práci brusičů od dalšího prostoru,” uvedla Denisa Štefanigová.

Klaudie Korbelič, podle svých slov, vystavuje své přípravné náčrty.

Třetím rezidentem pobytu je v INDUSTRIAL Gallery známý umělec Mira Macík, který se ve své tvorbě specializuje na modelaci hlav. V prostředí továrny z montážní pěny zpracovával různé objekty hlav, které doplnil materiálem nalezeným na šrotišti továrny.

Vernisáž výstavy ART! se uskutečnila v úterý 17. července od 18.00 hodin za přítomnosti rezidentů Miry Macíka, Klaudii Korbelič a Denisi Štefanigové. Umělce uvedla kurátorka a manažerka galerie Zuzana Kulhánková a galeristka Šárka Hrdá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám