Hlavní obsah

Umělci a studentky Fakulty umění v Ostravě tvoří velkoformátová díla

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě a Ostravská univerzita připravily týdenní malířskou intervenci na zeď budovy přiléhající k Domu umění v Ostravě na Jurečkově ulici. Vznik uměleckých děl v rámci projektu SITUACE mohou lidé sledovat od pondělí 23. září do pátku 27. září 2019 za Domem umění.

Foto: Josef Zajíc

Dům umění v Ostravě v rekonstrukci. Jurečkova ulice. Pohled z ulice Umělecké

Článek

Zeď sousedí s parkovištěm v okolí Švabinského a Poděbradovy ulice. Do intervence se zapojí sedm umělců Kristýna Krutilová, Filip Nádvorník, Václav Buchtelík a čtyři studentky Tereza Samková, Karolína Kolbová, Adéla Matalová a Bára Krejčová z ateliéru Malba 2, který na Fakultě umění vede děkan Fakulty umění docent František Kowolowski a Jiří Kuděla Ph.D.

"Zadní trakt ostravského Domu umění se stal oblíbeným útočištěm sprejerů. Nadchla mě myšlenka, že alespoň na pár dní právě toto, dnes ještě nevzhledné místo nabídnou mladým umělcům. Street art se stal důležitou součástí umění a je jistě na místě dávat mu prostor. Těším se na všech sedm děl, která zde do pátku 27. září vzniknou. Sice budou mít dočasný charakter, protože zeď bude časem zbořena kvůli přístavbě galerie Bílý stín. Přesto jsem si jistý, že mladí umělci udělají Ostravanům radost," uedl při zahájení projektu v pondělí 23. září náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Podle tiskové mluvčí GVUO Jany Malášek Šrubařové je cílem intervence umělecky zpracovat výklenky u zdi, která je viditelná z parkoviště za Domem umění.

Umělce vybral kurátor GVUO Jaroslav Michna a pedagogové Fakulty umění Ostravské univerzity František Kowolowski a Jiří Kuděla. Společné téma umělcům zadáno nebylo. Budou využívat nejrůznější techniky - malbu štětcem i sprejem, včetně kombinovaných technik.

V sedmi výklencích tak vznikne sedm dočasných velkoformátových uměleckých děl. Výtvarný materiál financuje Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, do něhož Galerie výtvarného umění Ostrava a Dům umění na Jurečkové ulici územně patří. Lidé mohou sledovat vznik uměleckých děl po celý týden od 9 do 15 hodin. Samozřejmě za dobrého počasí. V případě dešťů bude tvorba odložena na další dny.

"Studentské návrhy ateliéru Malby 2 Fakulty umění OU vycházejí z širokého spektra osobních přístupů. Výběr autorek podléhal kvalitním nárokům, které osobitým způsobem ukazují tematické zaměření a formální zpracování obrazu. Jednotlivé přístupy se dotýkají vesměs osobních a intimních narací či zpracovávají globální témata. Dá se konstatovat, že vybrané autorky mají vyzrálý názor a zastávají výrazné umělecké strategie," informoval o výběrů studentů FU OU Jiří Kuděla.

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Jedná se o největší sbírkotvornou galerií v kraji. Výstavy a akce pořádané GVUO ročně navštěvuje přes 100 000 milovníků umění.

Sbírky GVUO obsahují 23 000 uměleckých předmětů. Výstavní prostory GVUO najdou lidé v Domě umění na Jurečkově ulici poblíž zastávky tramvají Elektra na Nádražní ulici v památkově chráněné budově z roku 1926, která patří mezi skvosty ostravské architektury.

Kvalita sbírek řadí GVUO mezi pět nejvýznamnějších sbírkotvorných institucí v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám