Hlavní obsah

Ultental – údolí prastarých modřínů, původní gastronomie, klidu a starých selských tradic

Novinky, Roman Mašín

Mezi jihotyrolským Meranem a Bolzanem leží město Lana. Z něj, směrem na nejvyšší jihotyrolské pohoří s vrcholem Ortler, se táhne údolí Ultental. Název pochází z latiny a znamená konec nebo poslední. Opravdu tady silnice končí. Je to jeden z málo známých koutů této bývalé části habsburské monarchie.

Foto: Roman Mašín

Výhled ze selského šenku Pfrollnhof stejně jako zdejší kuchyně jsou nezapomenutelné. Západ slunce je tu takřka pohádkový.

Článek

Poměrně úzké údolí, v délce 40 km stoupající neustále vzhůru, je ale opravdovým klenotem. Hlavně díky architektuře. Nenajdete tu žádná města, jen celkem 5 obcí, z nichž největší (St. Walburg) má pouze 2000 obyvatel. Ti jsou roztroušeni především po selských usedlostech na stráních kolem centra.

Silnice tu byla postavena až v roce 1978 a proto se tu dodnes zachovaly tradice a klasický životní styl, ke kterému patří neodmyslitelně tradiční architektura s dřevěnými roubenými staveními s typickou střechou, pokrytou ručně štípanými šindely zatíženými kameny.

Bydlení na statku se vyplatí

Nejsou tu žádné hotelové komplexy, ruch, zmatek jako v jiných turistických destinacích a turismus je zaměřen na agroturistiku. Sem jezdí lidé za klidem, pohodou, dobrým jídlem a pitím a krásnou přírodou. Místní selské statky nabízejí překvapivý komfort. Příkladem je rodinný statek Oberhausgut z 15. století. Dodnes na něm hospodaří původní rodina. Aktuálně manželé Birgit a Peter Gamper. Mají připraveny 3 luxusní apartmány pro hosty, ve kterých nechybí moderní kuchyně, WiFi, podlahové topení ale vše je přesto v selském stylu. I televize je tu umístěna v dřevěném rámu. Domácí produkty jako chléb, speck nebo marmelády jsou samozřejmostí.

Druhým podobným klenotem je biostatek Unterschweighof. V nadmořské výšce 1700 m je jedním z nejvýše položených statků v Jižním Tyrolsku. Je držitelem titulu statek roku, který uděluje organizace Roter Hahn, která agroturistiku v Jižním Tyrolsku zastřešuje.

Nejstarší modříny

Jedno z magických míst, které nesmí vynechat žádný návštěvník údolí, jsou "Urlärchen" - skupinka starých monumentálních modřínů (obvod kmene 8 m, výška 35 m). Legenda mluví o jejich stáří 2000 let a v roce 1930 opravdu na jednom, který padl při bouři, napočítali okolo 2200 letokruhů. Moderní metody ale určily jejich stáří na pouhých 850 let, čímž se ale přesto staly nejstaršími žijícími jehličnany v Evropě.

Hofschank je nejlepší restaurace

Do Ultentalu se vyráží i za gastronomií. Nenajdete tu žádnou michelinskou restauraci, ale hlavně poctivou domácí selskou kuchyni. Tu nejlépe ochutnáte v selských šencích (Hofschank). Hofschank Pfrollnhof není až tak snadno dosažitelný. Leží vysoko nad údolím a jede se k němu po klikaté strmé šestikilometrové cestě. Návštěva ale stojí zato. Domácí kuchyně, velice příjemní majitelé, pohádkový výhled. Prostě jedinečný zážitek.

Podobně skvělý je i selský šenk Raffeinhof, který se stal šenkem roku 2015. Tady lze ochutnat i místní specialitu podle starodávného receptu – pečené bramborové šišky s brusinkami (Erdäpfelnudeln). Navíc majitel a celá rodina jsou muzikanti, takže často hostům k jídlu i zahrají tradiční lidové písně.

Ultental stojí za návštěvu. Není pro ty, kteří hledají noční život, desítky turistických atrakcí a luxusní resorty a restaurace. V Ultentalu ale ochutnáte ten pravý tradiční selský životní styl, klid a krásnou alpskou přírodu. Ideální i pro milovníky pěší turistiky nebo horských kol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám