Hlavní obsah

Ulice Alberta je skvostem rižské secese

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Největší město v Pobaltí, lotyšská Riga, i přes značnou devastaci v průběhu 2. světové války má turistům co nabídnout. Lotyši po vyhlášení samostatnosti a osvobození se od ruské nadvlády v 90. letech minulého století postupně obnovili zničené památky a zároveň otevřeli cestu i moderní architektuře.

Foto: Vratislav Konečný

Rižská secese

Článek

Obnova přinesla zápis do listiny UNESCO

Na Radničním náměstí se skví dům Černohlavců, Zdevastovanou budovu z roku 1334 téměř zničilo bombardování v roce 1941, v letech 1995 až 1999 ji zcela zrekonstruovali.

Za historickou fasádou je ultramoderní budova, sídlí tu i prezidentská kancelář.

Secesní lákadlo

Lahůdkou pro milovníky secese, stylu, jaký známe z mnoha měst zejména střední Evropy, je ulice Alberta. Místní jí říkají také rižské art nouveau. Ulice se jmenuje po biskupu Albertovi, ten město založil  v roce 1201, do hanzovního spolku vstoupilo o 81 let později.

Ulice se táhne na okraji centra, jde o několik stovek domů, řada z nich   byla postavena podle projektu Michaila Einzenštejna v letech 1904 až 1914. Architekt byl otcem proslulého sovětského režiséra Sergeje Einzenštejna, jehož proslavil film Křižník Potěmkin.

Jako ve střední Evropě

Při procházce dlouhou ulicí máte dojem, že jste v Praze na Vinohradech nebo na nábřeží Vltavy či ve Vídni. Nádherně zdobné fasády, množství ornamentů, architekt se inspiroval vzory a kresbami lipských kolegů G. Wunschmannem a H. Kozelem. Osmička domů má statut národní kulturní památky.

Jako v řadě jiných případů i tady brání dobrému focení dráty, tentokrát od trolejí MHD. Ale i tak je to parádní procházka, v některých domech v ulici Elisabetes sídlí úřady a zastupitelství, v jednom se v menší budově nachází i naše ambasáda.

Tradiční dřevěná architektura

Secese má v Rize protipól, tou je čtvrť dřevěných domů z 19. století kolem ulice Kalnciema. Zde se konají různé společenské akce, od roku 2008 farmářské trhy, najdete tu spoustu kaváren a restaurací, je tu ráj gurmetů.

Nejvíce veselo je tu o Velikonocích, Vánocích a slunovratu. Lotyši se rádi baví, jsou velmi společenští, to ostatně poznáte při návštěvě pobaltské republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám